Габріель їде в Анкару налагоджувати зв'язки

Залагоджування спірних питань у німецько-турецьких стосунках, насамперед ситуації навколо бази ВПС «Інджірлік» в Туреччині, стане основною темою візиту в Анкару міністра закордонних справ ФРН Зігмара Габріеля.

Про це повідомили в МЗС перед від'їздом глави відомства 5 червня, передає кореспондент Укрінформу. 

«Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель летить 5 червня в Анкару, щоб провести зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу двосторонні переговори. Центральним пунктом їх стане базування солдатів бундесверу в «Інджірліку», а також інші двосторонні і міжнародні теми», - повідомили в МЗС.

Не виключено, що Габріель може зустрітися з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єром Біналі Їлдиримом, проте ці зустрічі поки не підтверджені. 

Відносини між двома країнами загострюються вже більше року. Проблема з авіабазою стала однією з найгостріших: турецька влада не дозволяє німецьким депутатам відвідати 260 солдатів. Берлін заявив, що якщо відмови триватимуть, військових, які беруть участь в місії антитерористичної коаліції, переведуть на іншу базу, очевидно, в Йорданію.  

Перед вильотом Габріель заявив, що якщо Анкара упиратиметься, ФРН нічого не залишиться, як відмовитися від використання цієї авіабази. 

Раніше президент Ердоган заявив, що не утримуватиме німецький контингент.