Новий президент Сербії Александар Вучич склав присягу

Александар Вучич склав присягу на посаді президента Сербії 31 травня на тлі протестів.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"47-річний Вучич склав присягу на короткій церемонії у парламенті. Він замінить на посаді президента Томіслава Ніколича. Під час церемонії інавгурації протестувальники із гаслом «Проти диктатури» за підтримки більшості опозиційних партій і лідерів намагалися пройти до входу в будівлю парламенту в Белграді, але поліція загородила їм шлях, сталися сутички", - йдеться у повідомленні.

«Обіцяю зберігати мир і стабільність, охороняти і захищати майбутнє наших дітей», – сказав Вучич перед тим, як залишити будівлю парламенту.

Пізніше 31 травня кілька тисяч людей взяли участь у другому протесті проти Вучича у Белграді, який пройшов без інцидентів.

До вступу на посаду президента Вучич три роки був прем’єром Сербії.

Нагадаємо: Александр Вучич переміг на виборах президента 2 квітня із результатом у 55 відсотків – через майже рік після того, як його Сербська прогресивна партія перемогла на парламентських виборах.

Опозиція і її прихильники заявляли, що він переміг із порушеннями, і скликали акції протесту. Водночас у ЄС привітали Вучича з перемогою.

Вучич декларує прихильність євроінтеграційному напрямку Сербії, водночас виступає за тісні зв’язки країни з Росією. Посада президента у Сербії, що є парламентською республікою, радше церемоніальна, водночас партія Вучича залишається найвпливовішою у країні.