Прокурор просить для Шаріної п'ять років умовно

Прокурор попросив московський суд засудити колишнього директора Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну до п'яти років позбавлення волі умовно з п'ятирічним випробувальним терміном.

Про це повідомляє кореспондент «Медузи» із залу суду.

Також обвинувачення просить суд позбавити Шаріну права обіймати певні посади протягом трьох років.

Судовий процес над Наталією Шаріною в Москві почався в листопаді минулого року, їй неправомірно інкримінують розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності і розтрату.

Правозахисний центр «Меморіал» ще в листопаді 2015 року заявив, що вважає директора московської Бібліотеки української літератури» Наталію Шаріну політв'язнем, у зв'язку з чим вона повинна бути звільнена з-під домашнього арешту, а кримінальну справу закрито.

Раніше адвокат обвинуваченої в екстремізмі колишньої керівниці Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріної Іван Павлов заявляв, що сподівається на виправдання своєї клієнтки російським судом.

Як повідомлялося, Шаріну звинувачують за ст. 282 КК РФ («Роздмухування ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності») і за ч. 4 ст. 160 КК РФ (Привласнення або розтрата, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі»). З жовтня 2015 року вона перебуває під домашнім арештом.

Перше звинувачення пов'язане з "поширенням" в бібліотеці книг Дмитра Корчинського, які визнані в Росії екстремістськими матеріалами. Шаріна стверджує, що заборонені книги були підкинуті в бібліотеку.

Звинувачення в розтраті пов'язано з можливою витратою коштів, виділених бібліотеці, на адвокатів, які захищали її в іншій кримінальній справі.