Швейцарці на референдумі підтримали новий закон про енергетику

У Швейцарії учасники референдуму висловилися за новий закон про енергетику, який передбачає, зокрема, відмову від спорудження нових атомних електростанцій. За попередніми  результатами онлайн-підрахунку, за новий закон віддали голоси більше 58% учасників.

Про це повідомляє у неділю RTS.

"Швейцарці схвалили зміни до закону про енергетику - 58,21% "за" і 41,79% "проти". Тільки чотири кантони Швейцарії сказали "ні" переходу на відновлювані джерела енергії", - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що участь у референдумі була низькою,  висловили свою думку тільки 42,3% громадян.

Як повідомляв Укрінформ, у Швейцарії на референдумі щодо енергетичної реформи вирішуються питання відмови від спорудження нових атомних електростанцій, а також скорочення використання в країні таких традиційних джерел електроенергії, як газ і вугілля. Їх мають замінити відновлювані джерела: сонячна, вітрова енергія, спалення біомаси тощо. Для полегшення переходу на альтернативні джерела енергії з бюджету планують виділятися додаткові кошти.

Противники нової енергетичної стратегії побоюються, що вона може поставити енергопостачання під загрозу та виявитися занадто дорогою. Критики називають відмову від АЕС копіюванням німецької енергетичної політики.