Європол попереджає про підготовку масштабної кібератаки

Експерти попереджають про загрозу в понеділок нової масштабної кібератаки, подібної до тої, яка сталася в п'ятницю, 12 травня.

Про це в інтерв'ю британському телеканалу ITV заявив директор Європолу Роб Вейнрайт, повідомляє ВВС.

"Ми щороку ведемо в світі біля 200 операцій проти кіберзлочинності, але ще ніколи не бачили чогось подібного. За останніми підрахунками, маємо 200 тисяч жертв у щонайменше 150 країнах. Багато з цих жертв - підприємства, зокрема великі корпорації. Глобальне охоплення безпрецедентне", - сказав Вейнрайт про кібератаку, що була в п'ятницю.

Вейнрайт припустив, що число жертв вірусу-вимагача зросте, коли люди в понеділок уранці повернуться на роботу. "Ми опинилися перед лицем загрози, яка повсякчас посилюється, а число вражених вірусом зростає", - сказав директор Європолу.

Як зазначається, в Англії під удар вірусу потрапили 48 відділень Національної служби охорони здоров'я, і ще 13 - в Шотландії. Деякі лікарні змушені були скасувати заплановані операції і процедури і перенаправити свої карети швидкої допомоги в інші лікарні, які не постраждали від хакерського злому.

У суботу міністр внутрішніх справ Британії Амбер Радд заявила, що проблему загалом вдалося вирішити, але комп'ютерний захист треба поліпшувати.

Агресивна програма-вірус захоплює під свій контроль комп'ютер користувача і розміщує повідомлення з вимогою виплати 300 доларів у віртуальній валюті біткойн в обмін на розблокування файлів і повернення їх власнику.

Проведений ВВС аналіз трьох акаунтів, зламаних цим нападом, дав підставу припустити, що хакерам вже могли виплатити суму, приблизно рівну 28 500 доларам.