МЗС Польщі вважає маніпуляцією слова Макрона про “дружбу” Качинського з Ле Пен

Заява

МЗС Польщі розкритикувало слова кандидата у президенти Франції Еммануеля Макрона про те, що друзями його суперниці, націоналістки Марін Ле Пен у Європі є президент РФ Володимир Путін і лідер правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський.

Польське зовнішньополітичне відомство оприлюднило офіційну заяву з цього приводу.

“Ми із зацікавленням стежимо за виборчою кампанією у Франції з огляду на значення цієї країни для майбутнього ЄС. У цьому контексті з жалем відзначаємо, що вкотре під час виборчої кампанії у Франції — союзницькій країні, котра так само як і Польща належить до ЄС та НАТО, кандидат, який бореться за найвищу посаду у державі, вдається до неприпустимих порівнянь і спрощень, які вводять в оману громадську думку”, - йдеться у документі.

У ньому підкреслюється, що уряд Польщі “не є союзником Марін Ле Пен”.

“Вказування на нібито союз між пані Ле Пен і лідером PiS є маніпуляцією, а зараховування Ярослава Качинського до кола “друзів Ле Пен, які порушують різноманітні свободи” є недоречним і безвідповідальним”, - наголошує польське зовнішньополітичне відомство.

МЗС РП підкреслює, що Польща дотримується демократичних свобод, а до фундаментальних цінностей у країні належать повага і толерантне ставлення до осіб, які мають інші політичні чи релігійні погляди.

“Крім того, хочемо нагадати, що будь-хто, хто добре знає історію і внутрішньополітичну ситуацію у Польщі, не має права закидати полякам симпатію до імперіалістичної Росії”,- наголошує МЗС Польщі.

У зовнішньополітичному відомстві висловили сподівання, що незважаючи на те, хто переможе на президентських виборах у Франції, “перш ніж формулювати думки щодо політики інших країн здійснюватиметься поглиблений аналіз, а ймовірні сумніви з'ясовуватимуться у двосторонніх контактах”.

Як відомо, під час одного зі своїх передвиборчих виступів Макрон “друзями і союзниками” Ле Пен назвав Путіна, Качинського і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. А кілька днів тому кандидат у президенти Франції заявив, що підтримує запровадження санкції проти Польщі за порушення нею норм ЄС. Тоді його висловлювання також активно критикувалося представниками польської влади.