Трамп заявив, що Південна Корея має сплатити за розміщення ПРО $1 мільярд

Президент США Дональд Трамп заявив, що Південна Корея має сплатити $1 млрд за систему протиракетної оборони THAAD, яку Сполучені Штати встановили в країні для захисту від загроз з боку КНДР.

Про це повідомляє AFP.

"Я поінформував Південну Корею, що було б доцільно, якби вони заплатили. Це багатомільярдна система. Вона феноменальна, збиває ракети просто в небі", - заявив Трамп.

У свою чергу Сеул відповів, що відповідно до Угоди про статус сил, яка регулює військову присутність США в країні, Південна Корея має надати місце для розміщення системи THAAD та забезпечити інфраструктуру, в той час як США мають оплачувати її розгортання і експлуатацію.

"У цій основній позиції немає жодних змін", - йдеться у заяві міністерства оборони Південної Кореї.

Перші частини системи THAAD уже доставлені на колишнє поле для гольфу у Південній Кореї. Високопоставлені американські чиновники наголосили, що система почне працювати "протягом декількох днів"

Як відомо, проти розгортання системи THAAD виступають Китай і Росія, які хочуть утримати свій військово-політичний вплив у регіоні. Ситуацію ускладнює також внутрішньополітичне питання в Республіці Корея. Після відставки попереднього президента на початку травня країна обиратиме нового лідера, від якого залежатиме рішення щодо подальшої американської військової присутності на території Корейського півострова.