В ОБСЄ кажуть, що турецька влада не хоче розслідувати порушення на референдумі

Влада Туреччини відмовляється співпрацювати зі спостерігачами щодо розслідування заявлених порушень на нещодавньому референдумі. Найімовірнішим чинником фальсифікації були непроштамповані конверти з бюлетенями.

Про це сказав Міхаель Лінк, який очолює Бюро демократичних інститутів та прав людини при ОБСЄ, інформує у середу DW.

"Про співпрацю, на жаль, не може бути мови", - сказав він.

Лінк звернув увагу на жорстке відкидання турецьким центрвиборчкомом повідомлень про порушення, а також на подовження дії надзвичайного стану в країні. У відповідь на звинувачення спостерігачів в упередженості Лінк наголосив: "Офіційно заявлені сумніви у нашій нейтральності є однозначно політично вмотивованими".

Головним чинником, який міг вплинути на результати референдуму, Лінк назвав врахування центрвиборчкомом конвертів з бюлетенями, на яких було відсутнє передбачене законом маркування. Це було "порушенням турецького законодавства", зазначив він.

Раніше представники Ради Європи оцінили можливий масштаб фальсифікацій, пов'язаний з урахуванням неофіційних конвертів з бюлетенями, у 2,5 млн голосів.

Як повідомлялося, спостерігачі ОБСЄ та Ради Європи раніше заявили, що референдум щодо посилення влади президента в Туреччині відбувся за відсутності рівних умов для агітації прихильниками й супротивниками змін, та зазначили, що голосування не відповідало стандартам Ради Європи. Міністерство закордонних справ Туреччини відкинуло звинувачення та засудило спостерігачів за упередженість.