ООН закликає до 72-годинного перемир'я у Сирії

ООН закликала США, Росію, Туреччину та Іран сприяти введенню триденного гуманітарного перемир'я у Сирії.

Про це сказав спеціальний представник спецпосланця ООН по Сирії Ян Егеланн за підсумками чергового засідання цільової групи з гуманітарного доступу в Сирію у Женеві, повідомляє Anadolu.

"Нам потрібне "зелене світло" для гуманітарного плану ООН на квітень-травень, щоб дістатися до одного мільйона осіб. І нам це треба найближчими днями", - сказав Егеланн.

За його словами, на засіданні ООН звернулася до країн Міжнародної групи підтримки Сирії, зокрема до США, а також до Росії та Туреччини як держав-гарантів дотримання режиму припинення вогню із закликом надати доступ для доставки гуманітарної допомоги.

Спецпредставник повідомив, що проводиться розслідування щодо виявлення тих, хто стоїть за хіматакою у сирійському Ідлібі.

Війна, внаслідок якої діти гинуть від хімічної зброї, - огидна, відзначив Егеланн.

Як повідомлялося, внаслідок застосування режимом Асада хімічної зброї у населеному пункті Хан Шейхун провінції Ідліб 4 квітня загинуло понад 100 мирних жителів, постраждали ще 500 осіб, в основному діти.

Війна у Сирії розпочалася у березні 2011 року, коли мирні демонстрації протесту переросли у збройний конфлікт після того, як військові відкрили вогонь по демонстрантах.

За даними ООН, у ході конфлікту загинуло понад 400 тисяч осіб, понад 10 мільйонів були вимушені покинути свої домівки. 4,8 мільйона осіб знайшли притулок за межами країни.