Литва заявляє про можливі провокації РФ під час військових навчань

Литовська розвідка попереджає про можливі провокації під час запланованих на вересень військових навчань Росії і Білорусі.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"У зв'язку зі значними важелями впливу Росії в Білорусі не виключаються провокації або можливість навмисних інцидентів на кордоні з Литвою і Польщею під час військових навчань "Захід 2017", - йдеться у звіті оцінок загроз нацбезпеці, яку щорічно публікують Департамент держбезпеки Литви (ДГБ) і Другий департамент оперативних служб при міністерстві оборони.

У документі наголошується, що найбільшою загрозою для Литви, як і раніше, є "агресивна зовнішня політика Росії", концентрація її військових потужностей у межі країни і активна розвідувальна діяльність.

Нещодавно білоруське оборонне відомство повідомило, що в навчаннях "Захід 2017" з 14 по 20 вересня візьмуть участь 13 тис. військових.

За твердженням литовської розвідки, "цілком імовірно, що це число учасників навчань буде значно більшим, а в сценарії буде закладено збройний конфлікт із НАТО".

У звіті також говориться, що Росія, яка зараз зміцнює військові потужності в західній частині країни і в Калінінградській області, володіє можливістю розпочати бойові дії проти Балтійських країн протягом 24-48 годин.

У документі зазначається, що найближчим часом Росія розмістить у Калінінградській області ракетні комплекси "Іскандер" на постійній основі, мотивуючи цей крок як відповідь на дії НАТО.