США дали союзникам по НАТО два місяці на плани щодо витрат на оборону

Державний секретар США Рекс Тіллерсон у п’ятницю закликав союзників по НАТО збільшити витрати на оборону або за два місяці підготувати плани з рекомендацій щодо бюджетних витрат Альянсу. 

Про це Тіллерсон заявив на зустрічі глав МЗС країн НАТО в Брюсселі, інформує The Washіngton Post.

"Наша мета повинна полягати в тому, щоб на зустрічі лідерів у травні узгодити, що до кінця року всі союзники виконають обіцяні рекомендації або розроблять плани, які чітко сформулюють, як і з якими щорічними показниками обіцянки будуть виконуватись" - сказав Тіллерсон міністрам.

За його словами, Вашингтон витрачає “непропорційно велику частку” на оборону  порівняно з його 27 партнерами. При цьому держсекретар не сказав, що станеться, якщо європейські союзники і Канада не виконають своїх зобов’язань.

Як зазначається, лідери НАТО обіцяли в 2014 році зупинити скорочення витрат на оборону і рухатися до досягнення показника у 2% ВВП протягом десяти років. 

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг погодився з вимогою міністра оборони США Джеймса Меттіса до партнерів по Альянсу щодо збільшення витрат на оборону.