Канаді слід розробити наступальну кібернетичну стратегію – тіньовий міністр оборони

Якщо члени НАТО не змінять свою оборонну кібернетичну стратегія на наступальну – їм загрожуватиме суттєва небезпека з боку Росії.

Таку думку в інтерв'ю канадському виданню CBC News висловив тіньовий міністр оборони Джеймс Безан.

«Якщо ми продовжуватимемо дозволяти Росії або іншим, хто використовує кібернетичний простір для дестабілізації, підриву та руйнації Західних демократій, продовжувати робити це, не зазнаючи контркібератак з нашого боку, які б позбавили їх такої змоги, то не лише Канада, а й все більше наших партнерів перебуватимуть у зоні ризику», - сказав Безан.

Його підтримав і міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич, який заявив, що канадські військові, які дислокуватимуться у Латвії, повинні приготуватися до «негайної протидії» російським інформаційним атаками.

Він нагадав про фейкові повідомлення про нібито сексуальне насильство, вчинене німецькими солдатами, які перебувають у сусідній Литві в рамках дій НАТО зі стримування російської агресії. «Звичайно, ці історії були нісенітницями, однак, якби армії та уряди обох країн не вжили негайних заходів, ми потрапили б у жахливу ситуацію», - сказав Рінкевич.

За його словами, ці інформаційні атаки направлені на те, аби зменшити підтримку іноземних військ місцевим населенням. Він додав, що начальник Генштабу Канади Джонатан Венсом, запевнив його у тому, що «відповідні заходи вживаються».

Нагадаємо: під час Варшавського саміту НАТО Канада погодилася надіслати свої війська разом із технікою до Латвії та очолити багатонаціональний батальйон, який перебуватиме у Прибалтиці з метою стримування можливої російської агресії. По батальйону виділили також США, Німеччина та Великобританія, які розгорнуть свої війська у інших прикордонних із Росією державах-членах Північноатлантичного альянсу.