У Сирії з кінця січня загинуло втричі більше росіян, ніж визнає Москва - ЗМІ

Втрати російських сил у Сирії з кінця січня були більш як втричі більші, ніж було оголошено офіційно.

Про це свідчать дані, зібрані Reuters.

"Підрахунок говорить про те, що в Сирії йдуть жорстокіші бої, які коштують Росії дорожче, ніж про це говорить Кремль", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що вісімнадцять росіян, які воювали на стороні сирійських урядових військ, загинули у період з 29 січня, що збігся з важкими боями за повернення контролю над Пальмірою, зайнятою бойовиками "Ісламської держави".

Міноборони РФ, у свою чергу, офіційно повідомило лише про п'ять загиблих за цей період військовослужбовців, і в заявах представників відомства не згадуються якісь крупні великі операції Росії у боях за Пальміру.

Кількість загиблих стала зрозумілою з інтерв'ю з їхніми родичами і друзями, чиновниками, працівниками кладовищ, повідомлень місцевих ЗМІ про похорони і свідчень, зібраних групою блогерів Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається розслідуванням воєнних конфліктів. У кожному випадку Reuters незалежно перевірив повідомлення про загибель бійців, отримавши підтвердження від людей, які їх знали.

Повідомляється, що втрати з кінця січня стали одними з найбільших для російського контингенту в Сирії з початку воєнної операції півтора року тому.

Представник російського МЗС переадресував питання про втрати у Міністерство оборони. У свою чергу Міноборони не відповіло на питання агентства про втрати та воєнні операції у Сирії. Кремль теж не відповів на запит про коментар.

Більшість загиблих формально була не військовослужбовцями, а цивільними, які працюють як приватні особи за контрактом під керівництвом російського військового командування. Москва офіційно не визнала присутності найманців у Сирії.

Вісімнадцять жертв, зафіксованих Reuters, включають п'ять кадрових військовослужбовців, про смерть яких оголосило Міністерство оборони, чотирьох бійців, які були найняті приватною компанією і вбиті в один день всією групою, сім інших співробітників приватної компанії і ще двох кадрових військовослужбовців, про смерть яких Міноборони не оголошувало.

Початок вивченого періоду Reuters збігається з перекиданням російських сил у район Пальміри, сказали кілька осіб, які знали загиблих.

Рідні кількох вбитих бійців сказали агентству, що були попереджені по телефону людьми, які брали участь у вербуванні найманих бійців для відправлення в Сирію, щоб вони не розмовляли з журналістами.

Повідомлення у місцевих засобах інформації та соціальних мережах передбачають, що, починаючи з останніх чисел січня, у Сирії загинуло ще більше росіян, ніж згаданих 18 бійців, проте Reuters не зміг отримати незалежні підтвердження загибелі цих людей.