Росія "відмила" через Молдову і Латвію $21 мільярд – журналістське розслідування

Росіяни завдяки молдовським і латвійським банкам упродовж 2012-2014 років "відмили" 21 млрд доларів, використовуючи при цьому понад 5,1 тисячі фірм, 732 банки в 96 країнах.

Про це йдеться в дослідженні журналістів міжнародного проекту Organized Crime and Corruprion Reporting Project (OCCRP) разом з кількома десятками видань по всьому світу, до якого був задіяний 61 журналіст з 32 країн, зокрема й польські ЗМІ - видання Newsweek та польський телеканал TVN.

Як інформує у номері за понеділок тижневик Newsweek, для зручності журналісти, які упродовж кількох місяців досліджували тисячі банківських переказів російських і офшорних фірм по всьому світові, умовно назвали всю гігантську аферу Laundromat. Підкреслюється, що достеменно невідомо, кому належали 21 млрд дол. російських грошей, але існує кілька  версій. Згідно з першою ці кошти належать багатим росіянам, які таким чином хотіли уникнути оподаткування в РФ. Друга версія не виключає, що це були кошти "Газпрому", призначені для хабарів у різних країнах. Третя версія не виключає, що "відмивання" грошей було знаряддям у гібридній війні Москви з країнами, які намагаються вийти з-під російського впливу.

Як підкреслюється у Newsweek, історія "відмивання" розпочиналося в Молдові (банк Молдіндконбанк), звідки кошти згодом потрапляли в Латвію (здебільшого через банк Траст Комерцбанк), а вже звідки - у легальний обіг до країн ЄС. Кошти з цих банків часто перераховувалися на офшорні фірми у різних регіонах світу.

Польський часопис зауважує, що до Польщі таким чином потрапило 9 млн дол. у близько 100 транзакціях через 11 польських банків. Найбільше коштів - декілька мільйонів доларів - отримала на свій рахунок невелика варшавська фірма Intradetcom, власниками якої є росіяни з польським громадянством.

Загалом ця фірма отримала на свій рахунок сім банківських переказів, чотири з яких — на рівні суми по 499 тис. євро в 2013 році упродовж кількох тижнів. При цьому, кошти переведено нібито за продаж будівельного обладнання, хоча фірма є експедиційною і забезпечує вантажні перевезення до країн колишнього СРСР. Кошти на цю фірму перевели британські фірми Tottenham Management Ltd. i Seabon Ltd., які замішані в найбільші афери з "відмиванням" російських грошей по всьому світу. Власники Intradetcom заперечують, що знають ці фірми і отримували від них кошти, попри задокументовані банківські перекази на свій рахунок.

Крім того, до Польщі кошти також переводилися на рахунки кількох фірм, власниками яких є емігранти з Азербайджану, які займаються продажем польських яблук до Росії. Попри це кошти з посередницьких фірм вони отримали за постачання комп'ютерного обладнання.

У польських банківських переказах є і "політичний" слід. Кошти на свій рахунок отримав проросійський "Європейський центр геополітичного аналізу" у Варшаві, який відверто симпатизує Москві. Цей аналітичний центр створив колишній депутат Сейму, засновник проросійської партії "Зміна" Матеуш П., який вже близько року перебуває у слідчому ізоляторі у Варшаві у підозрі шпигування для Росії. На свій рахунок центр в 2013 році отримав 21 тис. євро за нібито консалтингову діяльність, хоча є неприбутковою організацією. 

Newsweek пише, що архітектором Laundromat вважається В'ячеслав Платон-Коболєв - власник Молдіндконбанк з потрійним молдовським, російським та українським громадянством, який зараз перебуває у СІЗО в Молдові. Влада РФ всіляко перешкоджає і затримує молдовське слідство у справі Платона-Коболєва, що може свідчити про можливу причетність влади РФ до гігантської афери.

Як зазначає видання, Laundromat міг бути елементом гібридної війни Москви проти Кишинева, оскільки з Молдови за нетривалий період часу було виведено великі обсяги коштів, що ледь не призвело до банкрутства банківської системи маленької країни.