Глава німецької розвідки сумнівається, що турецький путч організував Гюлен

Керівник німецької служби розвідки (BND) Бруно Каль піддає сумніву твердження турецької влади про те, що минулорічний путч в їхній країні організував проповідник Футхуллах Гюлен.

Цими міркуваннями він поділився в інтерв'ю журналу Spiegel.

«Туреччина намагається на всіх рівнях переконати нас у цьому. Але це досі не вдалося», - заявив Каль.

Він вважає, що «путч був: ймовірно, просто зручним приводом» для того, щоб розпочати гоніння на незгодних з владою, і гоніння ці є досить радикальними: арештовані тисячі людей, звільнено з роботи десятки тисяч службовців.

Шеф BND не бачить підтверджень того, що рух Гюлена стоїть за подіями липня 2016 року, що він взагалі є радикально-ісламістським і більш того, терористичним, яким його називають в Анкарі. Німецькі розвідники вважають його об'єднанням, яке займається релігійною і світською освітою.

Невдала спроба державного перевороту стала черговим приводом для невдоволення Туреччини Німеччиною, вважаючи, що Берлін і в цілому ЄС недостатньо щиро висловили підтримку президентові Ердогану. Тепер, коли відносини між сторонами загострилися з інших приводів, причиною розбіжностей став арешт репортера німецької газети Welt Деніза Юсела, до якого навіть не допускають консула.