Президентом Угорщини знову обрали Яноша Адера

Угорський парламент, де більшість належить прихильникам прем'єр-міністра Віктора Орбана, як і очікувалося, переобрав президента Яноша Адера на другий п'ятирічний строк.

Про це повідомляє DW.

"Парламент Угорщини в понеділок, 13 березня, обрав Яноша Адера президентом країни на другий п'ятирічний строк. Для цього довелося провести два тури голосування: в першому турі Адеру до необхідної більшості в дві третини (133 голоси) не вистачило двох голосів. У другому турі достатньо було простої більшості, й Адер був обраний, отримавши той самий 131 голос", - йдеться в повідомленні.

Угорський парламент контролюють прихильники прем'єр-міністра Віктора Орбана. Домінуючою силою зі 117 мандатами в ньому є "ФІДЕС - Угорський громадянський союз", де Орбан є головою. Партнером ФІДЕС з коаліції є Християнська демократична народна партія, у якої в парламенті 16 депутатів.

57-річний Адер - прихильник правоконсервативних поглядів. Президент Угорщини виконує в основному протокольні функції, проте має право розпуску законодавчого органу. На нього покладений також обов'язок головнокомандувача збройних сил країни.

ЗМІ зазначають, що Адер за п'ять років президентства не раз демонстрував незалежність. Зокрема, він відмовився підписати близько 30 законопроектів правлячої коаліції, відправивши їх на доопрацювання. Але в основному Орбан і Адер дотримуються схожих поглядів, у тому числі і вкрай насторожено ставляться до біженців.