Турецька епопея в Європі: Йлдирима попросили поки не їхати в Данію

Прем'єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен закликав свого турецького колегу Біналі Йилдирима відкласти запланований на березень візит через напруженість між Анкарою і Нідерландами.

Про це повідомляє The Local

"Такий візит не може відбутися у світлі нинішніх виступів з боку Туреччини проти Нідерландів. Тому я запропонував своєму турецькому колезі відкласти нашу зустріч", - сказав Расмуссен.

Прем'єр-міністр Данії додав, що за нормальних обставин він би з радістю прийняв Йилдирима, з яким мав відвертий і конструктивний діалог 10 грудня в Анкарі.

Як зазначається, візит турецького прем'єра був запланований на 20 березня.

За словами Расмуссена, Данія "із серйозною стурбованістю стежить за подіями в Туреччині, де демократичні принципи перебувають під великим тиском".

Як відомо, влада Нідерландів запобігла візиту міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу і міністра у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатми Бетуль Саян Каї до Роттердама для участі у зустрічі з турецькою громадою цієї країни. Турецький міністр у справах сім'ї та соціальної політики у супроводі співробітників поліції була відправлена з Нідерландів до Німеччини.

Раніше Чавушоглу заявляв, що хоче відвідати Роттердам з метою підтримки референдуму про надання широких повноважень президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану. Проте Нідерланди відкликали дозвіл на приземлення літака Чавушоглу у Роттердамі.

МЗС Туреччини вже зажадав, щоб посол Нідерландів в Анкарі, який перебуває у відпустці поза межами Туреччини, певний час не повертався до виконання своїх обов'язків. Крім того, Туреччина пригрозила Нідерландам «жорсткими заходами», доки офіційний Амстердам не вибачиться перед Стамбулом за дипломатичний скандал.