У Чорногорії ініціюють "референдум" за кримським сценарієм - ЗМІ

Проросійські політики Чорногорії, яких звинувачують в організації невдалої спроби перевороту в країні, планують провести незаконний "референдум", щоб мобілізувати вороже налаштованих до вступу в НАТО людей, і це нагадує кримський сценарій РФ.

Про це пише видання Financial Times

"Ми організуємо народний, консультативний референдум, який покаже, що люди проти НАТО", - заявив один із ініціаторів Мілан Кнезевич у своєму офісі, увішаному православними іконами і портретами радянського маршала Георгія Жукова.

За його словами, Чорногорія стала "полем випробування для геополітичної конфронтації" між Росією і Заходом. 

Інший опозиційний депутат Андрей Мандич також заявив про підтримку ініціативи проведення неофіційного голосування щодо членства Чорногорії в НАТО (обох депутатів прокуратура Чорногорії звинувачує в організації кримінальної групи, яка стоїть за організацією терактів під час виборів торік у жовтні).

"Вимоги депутатів нагадують практику використання незаконних референдумів проросійськими сепаратистами три роки тому в Криму і на сході України для підриву суверенітету країни", - пише видання. 

Як повідомляється, наміри опозиції провести подібний "референдум" посилюють побоювання, що Росія щосили намагається зупинити інтеграцію Західних Балкан із Заходом, підтримуючи воєнізовані націоналістичні групи в регіоні. 

Вступ Чорногорії до Альянсу погодили торік. Це рішення мають ратифікувати всі 28 країн-членів НАТО. Цей процес поки не завершено в США, Канаді, Іспанії та Нідерландах. Міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дарманович висловив сподівання, що його країна стане членом НАТО на саміті наприкінці травня.