Євродепутату загрожує штраф та звільнення за сексистські заяви

Європарламент проведе розслідування проти одного зі своїх представників, польського радикально правого політика Януша Корвін-Мікке через його сексистські заяви.

Як повідомляє Еuronews, під час дебатів у ЄП депутат заявив, що "жінки мають заробляти менше чоловіків, тому що вони слабші, менші та дурніші".

“Ви знаєте, скільки жінок входять до рейтингу 100 найкращих гравців в шахи? Жодної! Тому жінки мають заробляти менше чоловіків”, - заявив 74-річний політик, котрий є також чемпіоном Польщі з гри в бридж.

Відповідь опальному політику від колег-жінок не забарилася. “Судячи з ваших слів, мене, члена парламенту, тут зараз не мало б бути. І я знаю, що воно вам болить та заважає, що сьогодні жінки можуть обіймати посади та представляти інтереси громадян так само, як і ви. Я тут, аби захистити усіх європейських жінок від таких чоловіків, як ви”, – заявила депутатка Європарламенту від Іспанії Іраче Гарсія Перес.

Тепер депутату Корвіну-Мікке загрожують дисциплінарні санкції та усунення від роботи.

Очевидно, що у своїх заявах про шахові рейтинги Корвін-Мікке спирався на останній, де жінок немає. Проте торік китайська шахістка Хоу Іфань увійшла до сотні найкращих гравців, а у 2005-му її колега з Угорщини Юдіт Полгар – навіть до десятки найкращих. Українка Ганна Музичук наразі входить у світові топ-100 гравців у бліц-шахи.