У Польщі спробують відправити у відставку маршалка Сейму

Сейм Польщі розгляне питання про відставку маршалка Марека Кухцінського.

Ініціатива опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) буде першим питанням порядку денного роботи нижньої палати польського парламенту у середу, інформує власний кореспондент Укрінформу.

Для того, щоб відправити у відставку маршалка Сейму потрібно більше половини голосів від загальної кількості депутатів. Враховуючи, що партійні соратники Кухцінського з правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) голосуватимуть проти, він навряд чи буде відправлений у відставку.

“Ми однозначно не підтримаємо ініціативу щодо відставки маршалка Кухцінського”,- заявила речниця PiS Беата Мазурек.

Опозиційна РО ініціювала відставку маршалка Кухцінського 12 січня, звинувачуючи його у тому, що через його дії у Польщі у грудні вибухнула парламентська криза. 

Як передавало агентство, парламентська криза в Польщі розпочалася 16 грудня минулого року, коли маршалок Сейму Кухцінський виключив з роботи Сейму депутата РО Міхала Щербу, який виступав з трибуни проти планів канцелярії Сейму обмежити доступ для журналістів до зали засідань парламенту. За свого колегу заступилися інші опозиційні депутати, які заблокували трибуну, а згодом і президію Сейму.

Відтак маршалок Сейму розпорядився продовжити засідання у колонній залі, де силами депутатів PiS та кількох депутатів інших сил руками проголосовано за закон про бюджет на поточний рік. Опозиція вважає ці голосування незаконними, оскільки у сесійній залі, за їхніми словами, не було кворуму. Опозиційні партії РО та “Сучасна” блокували парламентську трибуну та президіум Сейму до 12 січня.