Ядерна загроза: Китай закликає відновити 6-сторонні переговори щодо КНДР

Китай закликає учасників 6-сторонніх переговорів з ядерної проблеми Корейського півострова повернутися за стіл дискусій з обов'язковим виконанням резолюцій РБ ООН.

Про це, як передає власний кореспондент Укрінформу в ФРН, заявив міністр закордонних справ КНР Ван І, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки.

«Ми вважаємо, що є можливість відновлення 6-сторонніх переговорів, надія на мир. Треба чесно реалізувати всі резолюції РБ ООН, включаючи 2217 і особливо 2231. Це дозволить нам припинити ядерну програму КНДР», - сказав Ван І.

Він нагадав, що з 2003 по 2009 рік проходили переговори з ядерного питання (як раніше повідомляв Укрінформ, проходили вони в Пекіні за участю обох Корей, США, КНР, Японії і Росії). «Були успіхи і невдачі, але переговори тривали; вдавалося ефективно контролювати процеси і на півострові була стабільність», - сказав міністр. Але з 2009 переговори практично зайшли в глухий кут і з існуючих двох шляхів вирішення ядерного питання Корейського півострова – діалогу та конфронтації – почався етап конфронтації. Проводяться ядерні випробування, застосовуються санкції, потім знову випробування.

«Це порочне коло, яке треба розірвати, оскільки в кінцевому підсумку така спіраль призведе до негативного результату для всіх сторін», - підкреслив Ван І і закликав всі зацікавлені сторони утримуватися від подальших дій, які ведуть лише до ескалації напруженості. Китай зі свого боку готовий продовжувати грати роль посередника.