Лідери ЄС домовилися поставити "лівійський кордон" нелегальній міграції

Глави держав та урядів країн Євросоюзу ухвалили пакет заходів, спрямованих на зменшення потоку нелегальної міграції маршрутом Центрального Середземномор’я.

Про це йдеться у декларації Європейської ради, ухваленої на Мальтійському саміті (м. Валлетта) у п’ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ключовим елементом сталої міграційної політики є забезпечення ефективного контролю на наших зовнішніх кордонах та контролю нелегальних міграційних потоків до ЄС», - наголосили європейські лідери.

Головним регіональним партнером Євросоюзу у подоланні нелегальної міграції у цьому регіоні є Лівія. Сторони домовилися активізувати співпрацю. Зокрема, ЄС спільно з іншими міжнародними організаціями допоможе Лівії у розбудові органів державного управління, надасть оснащення та проводитиме тренування Лівійської національної берегової охорони, сприятиме політичній стабільності у країні.

ЄС продовжить операції у рамках спільної політики безпеки та оборони із руйнування бізнесу контрабандистів, які нелегально переправляють мігрантів через Середземне море до Європи.

Окрема увага приділятиметься забезпеченню належних умов прийняття та утримання мігрантів і біженців на території Лівії, що здійснюватиметься спільно з міжнародними організаціями під егідою ООН. У цьому питанні проводитиметься роз’яснювальна кампанія серед мігрантів з метою їх заохочення добровільно повернутися до країн проживання.

Лідери ЄС також привітали рішення Єврокомісії виділити цього року додаткові 200 млн євро на врегулювання міграційної кризи у регіоні Північної Африки. Ці кошти будуть переважно спрямовані на відповідні програми у Лівії.

«Ми продовжимо розвиток нашої зовнішньої міграційної політики з метою забезпечити стійкість до майбутніх криз», - наголосили лідери ЄС.

Слід зауважити, що завдяки вжитим раніше заходам Євросоюзу спільно з міжнародними партнерами вдалося суттєво зменшити потік біженців та нелегальних мігрантів, які прямували до Європи (переважно із Сирії) через Східне Середземномор’я. Зокрема, нелегальна міграція на цьому маршруті у 2016 році зменшилася на 72% порівняно з 2015-м. Йдеться про скорочення міграційного потоку із близько 885 тис. осіб до 183 тис. Натомість у 2016 році порівняно з 2015-м було зафіксовано зростання на 18% кількості нелегалів, які потрапили до Європи через Центральне Середземномор’я. В абсолютних цифрах це становило 181 тис. людей у 2016 році та 154 тис. у 2015-му.