Росія не збирається видавати Сноудена США до інавгурації Трампа

Російська влада продовжили екс-співробітнику американських спецслужб Едварду Сноудену посвідку на проживання в Росії ще на два роки.

Про це повідомила офіційний представник Мзс Росії Марія Захарова на своїй сторінці в Facebook.

"Найсмішніше, що колишній заступник глави ЦРУ не знає, що Сноудену тільки що продовжено термін посвідки на проживання в Росії ще на пару років", - написала вона, таким чином прокоментувавши слова колишнього заступника глави ЦРУ Майкл Морелла, який в свою чергу заявив, що у Росії є "відмінна можливість" зробити подарунок обраному президенту США Дональду Трампу до інавгурації, видавши Сноудена в руки властей Сполучених Штатів.

У той же час прес-секретар Білого дому Джош Ернест заявив, що екс-співробітник Агентства національної безпеки (АНБ) Едвард Сноуден не направив необхідні для процедури помилування документи.

Раніше повідомлялося, що Конгрес США назвав екс-співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) Едварда Сноудена злочинцем, проте відмовився вважати його інформатором.

Нагадаємо: Сноуден передав ЗМІ велику кількість секретних матеріалів про діяльність АНБ, викликали міжнародні скандали. Зокрема, викриття Сноудена викликали дипломатичний скандал, коли з'ясувалося, що АНБ прослуховувало телефонні розмови 35 глав різних держав, у тому числі і канцлера ФРН Ангели Меркель.

Сноуден прибув у Росію в 2013 р., де отримав тимчасовий притулок. 1 серпня 2014 р. термін притулку був продовжений на три роки, йому також було видано посвідку на проживання.