Кандидат на пост глави Пентагону назвав Путіна «ворогом у ключових сферах»

Кандидат на посаду глави Пентагону в новій адміністрації США колишній чотиризірковий генерал Джеймс Маттіс назвав президента РФ Володимира Путіна стратегічним противником і навіть ворогом.

З такою заявою він виступив на слуханнях у Комітеті з питань Збройних сил у Сенаті США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Моє ставлення до Путіна полягає у тому, що він обрав бути як стратегічним противником, як зазначив у своїй заяві голова комітету (сенатор Джон Маккейн. – Ред.), так і ворогом у ключових сферах", - підкреслив Маттіс.

Він погодився із зауваженнями законодавців, що обраний президент США Дональд Трамп хоче взаємодіяти з Росією. Як нагадав Маттіс, США і Радянський Союз взаємодіяли навіть під час "холодної війни". "Але особисто я маю дуже скромні очікування щодо співробітництва з Путіним", - зазначив він.

На запитання, що він порадить Трампу, якщо той раптом домовиться з Путіним щодо участі США в НАТО, Маттіс зауважив: "Якби у нас не було сьогодні НАТО, ми мали би створити його. НАТО є життєво необхідним для наших національних інтересів, для безпеки Сполучених Штатів, для захисту свободи й демократій у світі".

Кандидат на посаду міністра оборони також висловив упевненість, що Дональд Трамп попри його заяви про внесення змін до функціонування та фінансування НАТО очікує, що Америка "триматиме своє слово, у тому числі щодо статті 5 Статуту Альянсу (яка вказує, що напад на одного союзника означає напад на весь Альянс. - Ред.)".

При цьому Маттіс підкреслив, що ця його позиція щодо Північноатлантичного альянсу залишатиметься на незмінною і в майбутньому.