Польським опозиціонерам загрожує до 10 років за блокування трибуни Сейму

За блокування трибуни Сейму Польщі опозиціонерам загрожує до 10 років ув’язнення або фінансове покарання.

Про це в четвер в ефірі Польського радіо Jedynka заявив глава МВС Польщі Маріуш Блащак. 

“Органи правосуддя займуться депутатами, які порушують закон. Перешкоджання маршалку (Сейму. – Ред.) виконувати його обов’язки є злочином, передбаченим у Кримінальному кодексі, і дією, який карається ув’язненням до 10 років”, - заявив Блащак. Він зауважив, що можливе також фінансове покарання осіб, які блокують трибуну.

Представники правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) натякають також, що одним з варіантів припинення блокування трибуни є усунення звідти опозиційних депутатів силою за допомогою охорони парламенту й інших органів правопорядку. Утім, вони підкреслюють, що це є варіантом, про який зараз не йдеться. Віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький у четвер вранці висловив сподівання, що політики опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) врешті-решт втомляться і припинять блокувати трибуну.

Об 11:00 (за київським часом) мало розпочатися засідання Сейму, але його вкотре перенесено на невизначений час. Зараз між представниками політичних сил тривають консультації щодо шляхів виходу з кризи. У випадку подальшого блокування трибуни опозицією одним з варіантів влада називає перенесення засідання до колонної зали, де вже створено усі необхідні для цього умови. Утім, не виключається також і вимушена перерва в роботі Сейму на невизначений час. 

Напередодні Сенат без внесення поправок прийняв закон про бюджет на цей рік, легітимність голосування за який у грудні Сеймом країни ставить під сумнів опозиція. Очікується, що закон незабаром підпише президент і він буде опублікований в урядовому збірнику законів.

Нагадаємо, парламентська криза в Польщі розпочалась 16 грудня минулого року, коли маршалок Сейму виключив з роботи депутата РО Міхала Щербу, який виступав з трибуни, зокрема і проти планів канцелярії Сейму обмежити доступ для журналістів до зали засідань парламенту. За свого колегу заступилися інші опозиційні депутати, які заблокували трибуну, а згодом і президію Сейму. Відтак, маршалок Сейму розпорядився продовжити засідання у колонній залі, де силами депутатів PiS та кількох депутатів інших сил руками проголосовано закон про бюджет на 2017 рік. Опозиція визнає ці голосування незаконними, оскільки у сесійній залі, за їх словами, не було кворуму. Крім того, охоронці парламенту нібито не впускали опозиційних депутатів до цієї зали під час голосування.

Криза у парламенті викликала суспільні протести у Польщі, блокування парламенту прихильниками опозиції і багатотисячні мітинги упродовж кількох днів. Утім, перед католицьким Різдвом протести вщухли, але опозиційні депутати на ротаційній основі увесь час продовжували залишатися у сесійній залі, блокуючи трибуну Сейму.

Маршалок Сейму Кухцінський поки що відмовився змінювати правила доступу журналістів до парламенту без проведення широких консультацій з представниками ЗМІ.