Сирійські війська намагаються відбити у повстанців долину, звідки бере воду Дамаск

Сирійські військові пішли у наступ, намагаючись відбити у повстанців долину Ваді Барада, з якої Дамаск бере воду. Водопостачання столиці Сирії припинилося 22 грудня.

Про це повідомляє DW

"Сирійські урядові війська почали наступ у районах неподалік Дамаска для відновлення контролю над джерелами води, захопленими наприкінці грудня повстанцями. Операцію розпочато вранці у неділю, 8 січня", - йдеться у повідомленні.

Між тим Сирійський центр моніторингу прав людини заявляє, що бойові дії та авіаудари поновились у долині Ваді Барада.

Забезпечення водою столиці Сирії, за даними ООН, було порушено 22 грудня 2016 року. Долина річки Барада, де розташовані джерела водопостання столиці Сирії, контролюється повстанцями. Уряд звинувачує у проблемах з водопостачанням саме їх, однак повстанці стверджують, що водопровід був пошкоджений унаслідок обстрілів з боку урядових військ.

1 січня військові поновили авіаудари по долині Ваді Барада, що призвело до переселення звідти сотень людей. В ООН припинення водопостачання до Дамаска назвали воєнним злочином та оцінили кількість населення, що потерпає від нього, у майже 5,5 мільйона осіб.

Як відомо, перемир'я, встановлене у Сирії за підтримки Туреччини та Росії 30 грудня, постійно порушується. Спостерігачі заявляють про запеклі бої на південь від Дамаска, а також про вибух начиненого вибухівкою автомобіля на військовому блокпосту на Голанських висотах. Внаслідок вибуху загинули восьмеро людей.