Тіллерсон обіцяє порвати з Exxon Mobil заради посади держсекретаря США

Колишній голова ради директорів американської нафтової компанії Exxon Mobil Рекс Тіллерсон, номінований обраним президентом США Дональдом Трампом на пост держсекретаря, обіцяє порвати усі зв'язки з компанією, щоб уникнути конфлікту інтересів.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Як зазначається в повідомленні на сайті ExxonMobil, Тіллерсон вже домовився про все з радою директорів компанії. Проте цей план буде приведено до дії лише у разі, якщо його дійсно призначать на пост держсекретаря.

Згідно з угодою, Тіллерсон відмовиться від премій на загальну суму близько 4 млн доларів, які він мав отримати. Крім того, йому доведеться відмовитися приблизно від 2 млн акцій компанії, які він мав отримати за 10 років.

Вартість цих акцій буде компенсовано, але виплатять цю компенсацію не самому Тіллерсону, а спеціально створеному фонду, який йому непідконтрольний. Тіллерсону виплачуватимуть частину дивідендів в обмін на відмову від роботи в нафтовій промисловості.

Про намір висунути Тіллерсона на пост держсекретаря Трамп оголосив 13 грудня. При цьому кандидатуру екс-глави Exxon Mobil ще має затвердити сенат, який до неї відноситься скептично, оскільки Тіллерсон вважається другом президента Росії Володимира Путіна.

Тіллерсон багато років працював з Росією  як топ-менеджер Exxon Mobil. Він кавалер російського ордену Дружби, врученого йому особисто Путіним. При цьому дипломатичного досвіду у нього немає.

У заяві штабу Трампа пояснювалося, що Тіллерсон повинен буде "зосередитися на ключових інтересах США з точки зору національної безпеки". Трамп також відзначав його "багатий досвід і глибоке розуміння геополітики".