Керрі пояснив, чому США не заблокували в ООН антиізраїльську резолюцію

Під час голосування в Раді Безпеки ООН Сполучені Штати, утримавшись від блокування резолюції, що засуджує будівництво ізраїльських поселень, мали на увазі можливість збереження мирного діалогу в палестино-ізраїльському конфлікті.

Так пояснив рішення американської делегації в окремій заяві державний секретар США Джон Керрі, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Сполучені Штати діяли з однією головною метою: зберегти можливість двохдержавного рішення, яке кожна адміністрація США протягом десятиліть вважала єдиним способом досягнення справедливого й міцного миру між ізраїльтянами і палестинцями", - підкреслив глава американської дипломатії.

Він наголосив, що обопільна домовленість – це "єдиний спосіб забезпечити майбутнє Ізраїлю як Єврейської демократичної держави, що живе в мирі та безпеці зі своїми сусідами, а також свободи й гідності для палестинського народу". Це майбутнє зараз перебуває під загрозою, з огляду на тероризм, насильство й підбурювання триваючого. Безпрецедентні кроки з розширення поселень були ініційовані заклятими ворогами дводержавного рішення, заявив Керрі.

Хоча США й не згодні з усіма аспектами прийнятої резолюції, "вона слушно засуджує насильство, підбурювання та дії з розширення поселень, а також закликає обидві сторони зробити конструктивні кроки, щоб припинити нинішні тенденції та просувати перспективи двох-державного рішення".

Документ не нав'язує жодного рішення сторонам конфлікту, водночас він зберігає здатність для сторін вести переговори про припинення конфлікту, підкреслив держсекретар США.