Мінфін США запровадив "сирійські" санкції: під обмеженнями й росіяни

Міністерство фінансів США оприлюднило у п'ятницю заяву про запровадження санкцій проти 23 фізичних та юридичних осіб, які забезпечували або допомагали чинити насильство проти цивільних у Сирії.

Серед тих, хто потрапив під обмеження, зазначаються дев'ятеро росіян, передає кореспондент Укрінформу.

"Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США внесло (до списку санкцій – ред.) сьогодні 18 осіб і п'ять організацій у відповідь на триваючі акти насильства, що чиняться урядом Сирії на чолі з Башаром Асадом проти своїх власних громадян", - наголошується в заяві.

Як уточнили в OFAC, визначені фізичні та юридичні особи надавали підтримку або послуги уряду Сирії, виступали від імені уряду Сирії, за підтримки визначених осіб та організацій, або забезпечували програму зброї масового знищення а Сирії.

"Щоденні напади на цивільні центри з боку уряду Сирії на чолі з Башаром Асадом варті засудження. Як уряд, так і ті, хто його підтримують, мають бути ізольовані та нести відповідальність за ці варварства", - заявив в.о. заступника міністра фінансів США в питаннях боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Адам Шубін.

Він також пообіцяв, що міністерство "продовжить посилювати тиск на режим Асада в підтримку дипломатичним зусиллям США і союзників урегулювання конфлікту в Сирії".

У списку осіб, які потрапили під обмеження, зазначаються, в тому числі, дев'ять чиновників російського банку "Темпбанк", який надавав фінансову підтримку уряду Башара Асада, а також окремим сирійським підприємствам. Зокрема, в повідомленні перелічені прізвища заступників глави банку, серед яких Олена Апанасенко, Микола Ахломов, Ірина Коженкова; голова наглядової ради Андрій Дубиняк, а також члени наглядової ради банку Аркадій Вайнштейн, Володимир Гаглоев, Олена Жирова, Дмитро Мітяєв, Леонід Решетников.

У переліку санкцій також вказані високопоставлені члени сирійського уряду, організації з головними офісами в Сирії і Лівані.