Дипломат пояснив, чому не буде швидкого будівництва "Турецького потоку"

Досягнута між Туреччиною та РФ угода про створення газопроводу "Турецький потік" не гарантує швидкого початку будівельних робіт, а тим більше - його запуску до кінця 2019 року.

Про це пише екс-посол України в Турецькій Республіці Сергій Корсунський у своїй статті для DT.UA

"На сьогодні немає ні техніко-економічного обгрунтування проекту, ні екологічного аналізу, який є необхідним за цілою низкою міжнародних конвенцій, і, що найголовніше, уже другий рік турки чекають обіцяної знижки на газ у 10,25%, що має, на їхню думку, діяти заднім числом, починаючи з 1 січня 2015 року (турецький "Боташ" рік тому подав із цього приводу на "Газпром" до суду)", – зазначає дипломат. 

За його словами, далеко не всі турецькі експерти вважають, що проект буде вигідний державі і що його будівництво може розпочатися вже наприкінці 2017 року. 

"У Туреччині далеко не всі експерти поділяють газпромівський ентузіазм стосовно того, що цей проект вигідний Туреччині, а будівництво може розпочатися вже наприкінці 2017-го або на початку 2018 року, з тим щоб закінчити його до кінця містичного 2019 року (закінчення транзитної угоди з Україною) і забезпечити Туреччину прямими поставками з РФ", – підкреслює він. 

Екс-посол пише, що в Туреччині розуміють необхідність схвалення ЄС для будівництва другої гілки "Турецького потоку". "З огляду на те, що на екологічне обгрунтування попереднього дітища Кремля - проекту "Південний потік" пішло півтора року, а "Газпром" і особисто В.Путін сьогодні зовсім не мають наміру давати туркам знижку та ще й торгувати з ними "за газ" у національних валютах (що, безумовно, дуже вигідно Анкарі), є вагомі сумніви у практичності заявлених планів", - підсумовує він. 

Як відомо, російський "Газпром" і турецька компанія Botas підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо будівництва газопроводу "Турецький потік" ще 1 грудня 2014 року. 

Цьогоріч 10 жовтня Росія і Туреччина уклали міжурядову угоду про його будівництво, яку 2 грудня ратифікував турецький парламент. Планується, що газопровід пройде 660 км у старому коридорі "Південного потоку" і 250 км у новому коридорі у напрямку європейської частини Туреччини. Передбачається, що поставки газу першою ниткою газопроводу цілковито призначатимуться для турецького ринку.