Трамп офіційно оголосив про вибір держсекретаря

Обраний президент США Дональд Трамп офіційно оголосив про вибір генерального директора Exxon Mobil Рекса Тіллерсона на посаду державного секретаря в новій адміністрації.

Про це він заявив у своїй заяві, випущеній зранку вівторка за Вашингтонським часом передає власний кореспондент Укрінформу.

"Його завзятість, багатий досвід і глибоке розуміння геополітики робить (Тіллерсона – ред.) відмінним вибором в якості держсекретаря", - підкреслив новообраний глава Білого дому.

При цьому Трамп назвав бізнесмена "одним із найбільш досвідчених бізнес-лідерів", а також міжнародним гравцем, який уклав багато угод по всьому світу. Він додав, що кар'єра Тіллерсона є "втіленням американської мрії."

64-річний керівник Exxon Mobil, як і Трамп, є мільярдером, однак ні один, ні інший не мають формального досвіду роботи в зовнішній політиці. Як повідомляв Укрінформ, Тіллерсон має багаторічний зв'язок з кремлівським керівництвом завдяки створенню спільного підприємства з "Роснефтью", а також підтримує особисті зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним.

Водночас, багато американських законодавців висловлюють сумніви щодо можливого затвердження Сенатом кандидатури Тіллерсона після обов'язкових слухань у верхній палаті Конгресу. Для того, щоб стати наступним держсекретарем, йому знадобиться підтримка простої більшості з числа як республіканців, так і демократів.