Китай може замінити Штати у Транстихоокеанському партнерстві - ЗМІ

У випадку непідтримання Сполученими Штатами Транстихоокеанського партнерства (ТТП), Америку в Угоді може замінити КНР. 

Про це повідомляє видання The Australian.

«Ми готові підтримати ідею партнерства, незалежно від позиції Сполучених Штатів», - заявив австралійський міністр торгівлі та інвестицій Стівен Чобо.

За інформацією видання,під час саміту АТЕС у Лімі (Перу) лідери низки країн-учасниць ТТП досягли неформальної домовленості про просування цього співробітництва навіть у разі виходу з нього США. У цьому контексті учасники саміту обговорили можливість приєднання до ТТП Китаю, який було спочатку виключено з переговорів щодо створення ТТП.

Угоду про формування ТТП було підписано міністрами торгівлі 12 країн на початку цього року в Окленді (Нова Зеландія). Учасниками цієї найбільшої регіональної зони вільної торгівлі повинні були стати Австралія, Бруней, В'єтнам, Канада, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур, США, Чилі і Японія.

Однак новообраний президент США Дональд Трамп оголосив, що одразу після інавгурації має намір почати процедуру виходу Вашингтона з ТТП. У свою чергу прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що Угода зі створення Транстихоокеанського партнерства без участі США не матиме сенсу.