Кремль радить не драматизувати пропажу чеченця, який критикував Кадирова

Кремль закликав не драматизувати повідомлення чеченських правозахисників про зникнення жителя республіки Рамазана Джалалдінова, який у квітні 2016 року поскаржився президенту Росії Володимиру Путіну на умови життя в селі Кенхі.

Про це заявив прес-секретар президента Дмитро Пєсков, повідомляє РІА Новости

«У нього ж багато родичів, а поки від родичів, власне, ніяких сигналів не було, якщо ви звернули увагу. Відповідно, потрібно поки що до цих повідомлень дуже обережно ставитися», - сказав Пєсков.

Першим про зникнення написав 5 листопада в Facebook журналіст Расул Абу Асад з посиланням на родичів зниклого. Родичі Джалалдінова розповіли ЗМІ, що 3 листопада він хотів виїхати з Чечні з сином, однак їх обох затримала поліція. Після допиту у них відібрали паспорти і мобільні телефони, а потім відпустили.

Джалалдінов став широко відомий після того, як 14 квітня опублікував відеозвернення зі скаргою на умови життя в селі Кенхі. Після цього, побоюючись за свою безпеку, він поїхав до Дагестану. У ніч на 13 травня його будинок було спалено, а сім'ю вивезли в Дагестан. Глава Чечні тоді обвинуватив Джалалдінова в тому, що він сам вивіз родину і «імітував підпал житла».

Пізніше стало відомо, що село оточене і доступ у нього обмежений, а його жителів викликають на допити, щоб дізнатися, де знаходиться Джалалдінов. Прес-секретар глави Чечні Альва Карімов, у свою чергу, назвав повідомлення про оточення Кенхі «навмисною дезінформацією і відвертою брехнею». У МВС республіки також заявили про відсутність обмежень на в'їзд в село.

Пізніше Джалалдінов опублікував ще одне відео, в якому вибачився за висловлені на адресу глави республіки претензії.