Трюдо: СЕТА посилить середній клас на обох берегах Атлантики

Створення зони вільної торгівлі між Канадою та ЄС буде вигідне середньому класу та дозволить ще більше поглибити відносини.

Про це заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту ЄС – Канада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Партнерство Канади та ЄС грунтується на спільних цінностях, довгій історії тісної співпраці та міцних міжособистісних зв’язках. Підписання Всеосяжної економічної та торговельної угоди і Угоди про стратегічне партнерство закладає базу для ще глибших відносин у майбутньому, які посилять середній клас на обох берегах Атлантики», - сказав Трюдо.

Він наголосив, що підписання Всеосяжної економічної та торговельної угоди (СЕТА) є «історичною подією». «Сучасна та прогресивна угода посилить і без того міцний зв'язок між Канадою та ЄС і створить широкі нові можливості як для канадців, так і для європейців: відкриє нові ринки для наших експортерів, запропонує більше вибору та кращі ціни споживачам та встановить тісніші зв'язки між нашими економіками», - зазначив глава уряду Канади.

Як повідомляв Укрінформ, саміт ЄС – Канада та заплановане під час нього підписання Всеосяжної економічної та торговельної угоди було перенесено з четверга на неділю через спротив угоді франкомовного бельгійського регіону Валлонія. Після того, як у п'ятницю лідерам Євросоюзу вдалося домовитися із валлонцями про додаткову декларацію, ухвалену разом із СЕТА, угоду вдалося розблокувати. Вступ СЕТА у дію дозволить скасувати 99% мит на торгівлю між Канадою та ЄС.

Окрім СЕТА, в Брюсселі сьогодні також було підписано Угоду про стратегічне партнерство, яка дозволить посилити взаємодію між Канадою та ЄС у багатьох питаннях, серед яких енергетика, захист навколишнього середовища, міграція, боротьба із тероризмом та інші.