Коаліція у Сирії не намагається мінімізувати жертви серед цивільних - Amnesty

Унаслідок повітряних ударів міжнародної коаліції на чолі зі США в Сирії за останні два роки загинули щонайменше 300 мирних жителів.

У результаті одинадцяти атак, спрямованих проти ІДІЛ, загинули близько 300 мирних жителів протягом двох років ударів, йдеться у доповіді Міжнародної правозахисної організації Amnesty International. 

"Ми боїмося, що коаліція на чолі зі США значно недооцінює шкоду, заподіяну цивільним особам в операціях в Сирії", - заявила представник Amnesty International в Бейруті Лінн Маалуф.

"Аналіз наявних даних свідчить про те, що в кожному з випадків сили коаліції не вживали адекватних запобіжних заходів, щоб звести до мінімуму шкоду мирному населенню та руйнування цивільних об'єктів", - додала вона.

В організації також відзначили, що сили коаліції повинні провести ретельне розслідування повідомлень про жертви серед цивільного населення в рамках своєї діяльності та оприлюднити результати.

Так, на сьогоднішній день військові визнали загибель лише однієї людини внаслідок ударів.

Як зазначається, Amnesty International проаналізувала дані, отримані від сирійських правозахисних організацій, місцевих моніторингових організацій, ЗМІ та очевидців, а також провела аналіз супутникових знімків, фотографій та відеодоказів.

У свою чергу правозахисні організації, серед яких також і Сирійська обсерваторія з прав людини, повідомляють, що загальна кількість цивільних осіб, убитих коаліційними силами в Сирії з початку операції, може бути від 600 до 1000 осіб або навіть більше.