Індія домовилась із Францією про поставку 36 винищувачів Rafale

Майже через десять років після початку переговорів щодо придбання багатоцільових винищувачів для військово-повітряних сил Індії Париж і Нью-Делі підписали контракт на виробництво 36 Rafale вартістю майже 7,87 млрд євро.

Про це пише французьке видання Le Point.

«Це сталося! Після дев'яти років неочікуваних поворотів міністр оборони Жан-Ів Ле Дріан підписав у п'ятницю, 23 вересня, в Нью-Делі зі своїм колегою Манохаром Парікаром контракт на постачання 36 багатоцільових винищувачів Rafale. Вартість угоди становить близько 8 мільярдів євро, це найдорожчий контракт за всю історію французької військової авіації», - йдеться у повідомленні.

За даними видання, остаточної домовленості сторони досягли 21 вересня за участю французької делегації та представників комітету з безпеки Індії на чолі з прем'єр-міністром Нарендрою Моді. Всю публічну інформацію щодо ходу переговорів оприлюднювала лише індійська сторона. Париж мовчав. Лише увечері 21 вересня Єлисейський палац оголосив, що міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан звернувся із заявою до президента дати дозвіл відвідати з візитом 23 вересня Індію з метою завершення переговорів з індійським колегою, розпочатих у Китаї 4 вересня в кулуарах G20.

ЗМІ зазначає, що сума контракту становить 7,87 млрд євро, 15% з яких індійська сторона виплатить як аванс. Половину від загальної суми контракту французька сторона інвестує у науково-дослідні програми в Індії (30%) та місцеве виробництво вузлів та агрегатів для Rafale (20%). Крім багатоцільового винищувача, Індія також отримає комплекти запасних частин і озброєння, в т.ч. французькі ракети Meteor. Перші літаки Rafale повинні бути поставлені упродовж 18 місяців з моменту підписання угоди. Виробництвом літаків займатимуться французькі компанії Dassault Aviation (фюзеляж і компонування), Thales (авіоніка), Safran (двигуни) і MBDA (озброєння) та ще 10 різних підприємств-партнерів. Франція також зобов’язалася передати Індії технологію виробництва винищувача. Очікується, що перший індійський Rafale вийде з конвеєра у 2019 році.

Раніше повідомлялося, що у січні 2012 року французький літак Rafale був оголошений переможцем міжнародного конкурсу на постачання винищувачів. Однак Індія і Франція досі не могли домовитися про вартість контракту на постачання 36 літаків.

Придбавши винищувачі у Франції, Індія остаточно відмовила Росії у придбанні її зразків винищувальної авіації. Зокрема, індійські військові відмовилися купувати російські винищувачі Су-30 через їхню ненадійність та проблеми з експлуатацією.

Багатоцільовий винищувач Rafale є бойовим літаком четвертого покоління. Його перший політ відбувся в 1986 році. У 2002 року його прийнято на озброєння ВПС Франції. Усього уряд Франції замовив 180 винищувачів для потреб ЗС. Перше бойове «хрещення» Rafale пройшов у 2007 році під час операції міжнародної коаліції в Афганістані. Літаки також брали участь у бойових діях в Лівії і Малі, нині завдають ударів по бойовиках ІДІЛ в Сирії та Іраку. Перший - і єдиний на даний момент - контракт на постачання бойових машин Франція уклала в лютому 2015 року з Єгиптом на постачання 24 винищувачів.