Eurosatory-2016: мораль та додана вартість Четвертої індустріальної

Eurosatory-2016: мораль та додана вартість Четвертої індустріальної

Укрінформ
Дедалі більшає розрив між країнами й компаніями, які зуміли скористатися плодами 4 індустріальної революції та тими, що не спромоглися цього зробити

Минулого тижня у Франції  в "Парку експозицій Вільпент" пройшла одна з найбільших у світі виставок озброєнь і військової техніки – Eurosatory-2016. Ювілейна 25 виставка вразила не лише кількістю учасників та новітніх зразків, а й скандалами, яскравістю, несподіваними технічними та інноваційними рішеннями. Укрінформу вдалося побувати на відкритих експозиціях, помацати "залізо", поспілкуватися з фахівцями, взяти участь у показових демонстраціях та, здається, зрозуміти, де береться додана вартість, і в чому полягає мораль Четвертої індустріальної революції.

ДЕМОНСТРАЦІЙНИЙ АПЕРИТИВ

Офіційному відкриттю виставки передували динамічні демонстрації для іноземних журналістів та офіційних делегацій нових розробок провідних виробників військової техніки. Відзначимо, що французькі організатори подбали про умови для роботи журналістів, і навіть рясний дощ не став на заваді. Колісний потяг дістався полігону за лічені хвилини.

Шоу розпочалося з показу бойових та ходових можливостей бронеавтомобілів та БТР. Французький всюдихід Argo (виробник Phenix-Equipement) та іспанський автомобіль-багі Pastor JTN (4wd Jaton Racing SL) маневрували навколо ще одного "француза" – БТР VAB-MK3 від концерну Renault.

Далі, наче на африканському сафарі, перед спостерігачами промчали дві новинки від відомої канадсько-еміратської компанії Sreit Group.

У співробітництві з нею український АвтоКраЗ успішно виробляє броньовики Spartan та Cougar, а також лінійку вантажівок.

У Парижі Sreit Group продемонструвала два нові бронеавтомобілі Gladiator та Scorpion-AFV.

Неабиякий інтерес учасників шоу викликала демонстрація бойового модуля-робота MILREM UGV однойменної компанії з Естонії. Невеликий броньований транспортер на гусеничному ходу, озброєний кулеметом і оптичним прицілом, керований з відстані, майже безшумно рухався по мокрому асфальту, роблячи присутніх свідками початку епохи бойових роботів.

Настала черга машин підтримки. Зокрема, білоруси представили потужну чотиривісну вантажівку від МАЗ - VOLAT. Французи вразили своїм заправником Carapace на шасі Scania, більше схожим на вантажівку з останнього оскароносного фільму трилогії австралійця Міллера "Божевільний Макс: Дорога люті", яким вправно керувала чарівна Шарліз Терон.

Такий "аперитив" напередодні виставки гарантував організаторам прекрасні світлини для повідомлень світових та європейських ЗМІ та увагу учасників Eurosatory-2016 упродовж наступних п'яти днів.

ТАНК ІЗ “ПАРАСОЛЕЮ” ТА "КІБЕР-ПІХОТИНЕЦЬ"

Перший офіційний день паризької виставки озброєнь відзначився кількома скандалами. Надзвичайний стан у Франції, запроваджений урядом через минулорічні теракти та вжиті організаторами жорсткі заходи безпеки (щоб потрапити на виставку, крім акредитації та авторизації, учасникам та гостям потрібно було пройти кілька "кордонів" контролю), не зупинили радикальних пацифістів. Кілька активістів дивним чином потрапили на виставкові майданчики і залили червоною фарбою французькі "смертоносні родзинки" - новенький танк Leclerc і бронетранспортер, а згодом - і вхідні двері Eurosatory-2016. Пацифісти вигукували антимілітаристські гасла і закликали Францію відмовитися від участі у локальних конфліктах.

Ще однією несподіванкою для гостей салону стали “вічні антагоністи” Держави Ізраїль. Вони зустрічали антиізраїльськими гаслами та плакатами усіх відвідувачів та учасників на виході зі станції приміських електропотягів. І хоча ця категорія була менш агресивною, перші враження початку дня були не з приємних.

Та попри це, вже за кілька кроків, у фойє виставкового комплексу апетит до мілітарних продуктів Четвертої індустріальної революції повертався. Свої зразки на Eurosatory-2016  представила 1571 компанія. Більш як третина з них, 560, були з французькою пропискою. 139 компаній представили США, Німеччину - 114, Велику Британію - 80, Ізраїль - 51, Італію - 47, Австрію - 40. Загалом виставку за п'ять днів відвідали 55 135 гостей, 214 офіційних делегацій з 56 країн світу. Статистику не зіпсувала ані негода (три з п'яти днів із неба падав дощ), ані Євро-2016, ані перебої у роботі транспорту через страйки.

Загалом гості мали змогу побачити понад 600 одиниць військової техніки і військового обладнання.

За словами представника інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Антона Міхненка, на Eurosatory-2016 досить широко представлена бронетехніка, зокрема, модернізовані зразки. "Основна увага виробників приділяється зміцненню броні, підвищенню рівня контролю за обстановкою на полі бою, щоб екіпаж добре орієнтувався на місцевості", - зазначив експерт. За його оцінками, зміни ринку очевидні, в т.ч., у зв'язку з війною в Україні та Сирії. Більшість нових зразків є відповіддю як на гібридний, так і на конвенціональний характер бойових дій на сході України.

Порівняно з минулою виставкою, були широко представлені засоби протидії безпілотникам (блокування каналів керування та передачі інформації), легка бронетехніка та броньовики класу MRAP, пристосовані до бойових дій в умовах у міста. Спостерігається тенденція масованого оснащення бронетехніки елементами активного (системи протиракет для знищення керованих і звичайних снарядів) та динамічного (спеціальні конструкції для протидії кумулятивним та іншим типам снарядів) захисту. За словами експерта, були широко представлені системи боротьби з мінно-фугасними закладками дистанційного типу.

На ринок активно просуваються дистанційно керовані системи для розмінування та доставки вантажів, спеціальні оптичні системи, що інформують про потенційну небезпеку і розташування дружніх сил.

На Eurosatory-2016 також було багато представлено засобів криптографії, що дозволяють надійно закривати інформацію військових засобів зв'язку.

У рамках виставки відбулися кілька десятків світових прем'єр. Назвемо лише декотрі з них. Німецький концерн Rheinmetall Defence привіз до Парижа основний бойовий танк MBT Leopard 2R з велетенською “парасолею”, танкову гармату калібром 130 мм L51 (PT007) та новітні БМП Lynx KF 31.

Mercedes продемонстрував шасі Zetros 3643 6x6 та Actros 4661 8x8 за ціною, яку, напевно, може собі дозволити Джордж Міллер для зйомок у черговій сазі "Божевільного Макса". Як повідомила Укрінформу директор з розвитку НВО "Практика" Юлія Борисова, найпростіше шасі від Mercedes німці пропонували за 200 тис. євро. Якщо на шасі ставити оснащений кузов або бронекапсулу, замовнику потрібно готувати півмільйона євро. На такі гроші "до зубів" можна озброїти батальйон морської піхоти.

Американська корпорація Lockheed Martin, розробник омріяних Україною протитанкових ракет Javelin, також представила на виставці свої розробки, а також заявила, що спільно з компанією Raytheon здійснила у Великій Британії успішні пуски з бронеавтомобілів Spartan. Усі вони показали стовідсотковий результат. Сьогодні Javelin використовуються американцями та британцями, а також ще 14 країнами, включаючи сусідів Росії - Естонію й Литву. На думку військових експертів, вдале випробування ракет із бронеавтомобіля, що перебуває на озброєнні ЗСУ, більш ніж прозорий натяк. Невже дадуть?

Господарі виставки продемонстрували модернізований танк Leclerc та броньовану ремонтно-евакуаційну машину на його базі ARV від Nexter Systems. Модернізований танк дозволить найкращим чином використовувати його вогневу міць і мобільність у рамках тактичних груп (GTIA) SCORPION. Його "живучість" поліпшена за рахунок динамічного захисту, а бойові якості - за рахунок принципово нового типу снарядів HE M3M, ефективними для бою в міських кварталах.

Нарешті, міноборони Франції  представило на Eurosatory-2016 "кіберпіхотинця", який, завдяки безпілотникам, здатний контролювати місцевість у радіусі до 2 км, переносити вантажі до 60 кг і бути на зв'язку з підрозділом через супутниковий зв'язок. Амбіції та неабиякий поступ Парижа на ринку озброєнь підтверджують фахівці.

ТЕНДЕНЦІЇ РИНКУ ОЗБРОЄНЬ: ФРАНЦІЯ ПІДІЙМАЄТЬСЯ, РОСІЯ - ПАДАЄ

"Зростання ринку військових технологій у 2014-2015 рр. побило всі історичні рекорди: ринок зріс на $6,6 млрд - до $65 млрд. У 2016 році його обсяг збільшиться до $69 млрд", - каже старший аналітик британського інституту з питань стратегічних відносин і оборони IHS-Jane (Jane's Information Group) Бен Мурс.

За його оцінками, зростанням попиту скористалися, перш за все, зброярі Франції. З 2014 по 2015 рік вони збільшили портфель замовлень із 36 до 55 млрд доларів США. Маються на увазі програми, розраховані на кілька років. "Це зростання означає, що Франція (4 місце у списку) обжене Росію й Німеччину, які посідають друге і третє місця в списку найбільших експортерів озброєнь", - йдеться у доповіді аналітичного центру. Друге після США місце в списку країн-експортерів військової техніки і технологій Франція може посісти вже у 2018 році. Адже лише цього року державний оборонний концерн Франції DCNS уклав контракт століття на постачання ВМС Австралії 12 підводних човнів. Вартість контракту оцінюється в 34 млрд євро. На рік раніше Париж підписав контракти на продаж багатоцільових винищувачів Rafale Каїру та Досі. Крім того, минулої осені Єгипет придбав фрегати FREMM та два колишні “російські” "Містралі", один з яких уже на шляху до Александрії (база ВМС Єгипту), а другий - прибуде туди у вересні.

Разом із тим, першість у списку торговців зброєю зберігатимуть США. Їхній військовий експорт торік зріс на 10% і оцінюється на рівні $23 млрд. Росіяни поступилися у 2015 році лідерові майже на $9 млрд. Німеччина і Велика Британія в рейтингу Jane's Information Group 2015 року помінялися місцями. Німці стали третіми, британці - п'ятими.

У списку найбільших світових імпортерів озброєнь торік упевнено лідирувала Саудівська Аравія, яка витратила $9,3 млрд. До ТОП-5 також потрапили Індія (4,3 млрд), Австралія (2,3 млрд), Єгипет (2,2 млрд) і Південна Корея (2,18 млрд). Близькосхідний регіон залишається найбільшим споживачем озброєнь у світі. Сукупний військовий імпорт Саудівської Аравії й ОАЕ перевищив імпорт озброєнь всіх країн Західної Європи разом узятих і становить $11,3 млрд.

Зростання світового ринку військових технологій минулого року пояснювалося різким зростанням попиту на озброєння в країнах Азіатсько-тихоокеанського регіону. Лише за останні сім років військовий імпорт країн регіону зріс на 71%. Найближчими роками попит на озброєння, крім названих Австралії та Південної Кореї, збільшать В'єтнам, Бангладеш та Філіппіни.

РОСІЄ, ДАВАЙ, ДО ПОБАЧЕННЯ!

Цього року, як зрештою, і два роки тому, Росія на Eurosatory-2016 у Франції привезла обмежену експозицію, хоча національний павільйон і розгорнула. Агресія на сході України та ризики арешту державного майна за позовом ЮКОСу явно зменшили бажання широко представити в Парижі "русское оружие".

До Франції вирушили лише представники 12 підприємств, серед яких - концерну "Калашников", АТ «Рособоронекспорт", холдингу "Швабе" і науково-виробничого об'єднання "Сплав". Не наважилися росіяни везти до Франції і реальні зразки, наприклад, танка "АРМАТА", що, як відомо мільйонам телеглядачів, має унікальну особливість глохнути і займатися у найнезручніший момент. Відтак Російська Федерація представила у національному павільйоні пластикові та дерев'яні прототипи своїх мілітарних надбань у зменшеному масштабі.

Єдиним у натуральну величину представлений на Eurosatory-2016 бронеавтомобіль "Тигр". Та й то він потрапив до Франції завдяки оформленню на одну зі словацьких компаній. Відтак російські експортери вимушені були "аргументовано" розповідати про переваги свого озброєння і техніки, м'яко кажучи, на пальцях або ж за допомогою моделей, відеоматеріалів та брошур.

Більшість представників західних компаній усіляко уникали представників Росії. На окремі напівзакриті експозиції російських громадян просто не пускали. Навіть російські ЗМІ констатували, що на всіх переговорах російської сторони були присутні французькі офіцери. Така практика, коли військову делегацію супроводжують офіцери країни-організатора виставки, досить поширена. Але якщо раніше офіцери чемно залишали кімнати для переговорів, цього разу усе було досить жорстко. На Eurosatory-2016 росіянам доводилося розмовляти з можливими замовниками напівнатяками.

В останній день виставки росіяни ще й встигли скандально осоромитися. Як виявилося, напередодні 57-річний громадянин РФ вкрав зі стенду одного з виробників дві снайперські гвинтівки й сховав їх в одній з вентиляційних шахт. Власник гвинтівок написав скаргу про зникнення. Згодом зброю виявила охорона Eurosatory-2016 і встановила за схованкою відеоспостереження. Коли ж зловмисник прийшов забрати гвинтівки, його схопили "на гарячому". Слідчі кажуть, що зловмисник діяв умисно і продумано, хоча про всяк випадок призначили йому психіатричну експертизу.

УКРАЇНА: НЕ ОДНИМИ ДЕРЖВИРОБНИКАМИ

Як розповів Укрінформу заступник директора департаменту озброєнь і військової техніки Міністерства оборони полковник Андрій Мясніков: "Щодня у нас було від 10 до 15 представницьких зустрічей, ми працювали з ранку й до пізнього вечора. Відзначу готовність та відкритість наших партнерів зустрічатися і вести переговори.

Ми працюємо на результат", - емоційно зауважив офіцер після зустрічі з міністром оборони Франції Жан-Івом Ле Дріаном. "Навіть якщо ми використаємо 10% з того, що ми отримали тут, це буде дуже серйозним прогресом у контексті розвитку озброєння та військової техніки Збройних сил України, у т.ч. зміцнення вітчизняного військового потенціалу та зменшення ризиків агресії", - сказав представник МОУ.

Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Роман Романов теж провів низку плідних перемовин. Наприклад, із заступником директора генеральної дирекції міністерства оборони Франції, генералом Лєбрарі. Серед головних напрямків співробітництва між двома країнами - засоби радіолокаційної розвідки та РЕБ, модернізація бронетехніки, авіаційна галузь, розповіли джерела Укрінформу. Деталі участі ДК "Укроборонпром" Роман Романов розповів в інтерв'ю нашому агентству. За оцінками багатьох експертів, протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) українського виробництва виявилися в числі кращих зразків озброєння, представлених на міжнародній виставці Eurosatory-2016.

Свої зразки у Франції представили не лише представники державних оборонних підприємств. Унікальні розробки до Парижа вперше привезли кілька приватних компаній. Серед них - два конкуренти і провідних виробники бронеавтомобілів - компанія "Українська бронетехніка" (інтерв'ю з представником) та НВО "Практика". І якщо перша представила один бронеавтомобіль MRAP "Варта", то друга - одразу три зразки бойової техніки: свій флагман MRAP "Козак", бронеавтомобіль "Барс-6" (шасі KIA-military) та командирський позашляховик на шасі Land-Rover.

 "Усі три авто багатофункціональні, вони можуть використовуватися як пасажирські, як санітарні та командно-штабні бронеавтомобілі. Вони також можуть бути використані для перевезення вибухонебезпечних вантажів або у якості бази для артилерійських підрозділів. Зокрема, на них може базуватися міномет з розрахунком", - розповіла директор із розвитку НВО "Практика" Юлія Борисова. І продовжила: "Ми хотіли представити Україну - бачите, скільки прапорів біля нас. Нас знають на ринку, нас поважають. Ми привезли до Парижа більш як 10 фахівців, які добре попрацювали на виставці, щоб у майбутньому цей досвід та нові тенденції ми би могли втілити у наше виробництво".

Юлія Борисова окремо відзначила співпрацю зі спецекспортерами. "Це - фахові та лояльні до нашої продукції торговці, ми не маємо жодних проблем з ними. Наша компанія має чітку позицію, участь у виставці жодним чином не має на меті продавати напряму, існують правила гри, і ми працюємо саме через спецекспортерів", - сказала вона, відповідаючи на додаткове запитання. За її словами, дуже зручно, коли спецекспортери мають у тих чи інших країнах своїх представників, налагоджену систему роботи на ринках цих країн. "Ми як приватна компанія можемо собі це дозволити, але не вбачаємо такої необхідності, це невірно з раціональної точки зору", - додала насамкінець представниця НВО "Практика".

Тоді як у Парижі завершувалася виставка Eurosatory 2016, за кілька тисяч кілометрів, у Санкт-Петербурзі, на полях економічного форуму професор МІТ (Массачусетського інституту технологій, одного з найпрестижніший закладів США і світу) Лорен Грехен ділився результатами дослідження свого вишу. За оцінками фахівців, у перспективі продовжуватиме збільшуватися розрив між країнами та компаніями, які зуміли скористатися плодами Четвертої індустріальної революції і тими, які не спромоглися цього зробити.

Спокійний літній американець аргументовано занурював організаторів у реальність, яка, на його думку, полягала у тому, що Росія однозначно цього не змогла. "Маленька Швейцарія щороку експортує набагато більше високотехнологічних продуктів, ніж Росія. Востаннє, коли я дивився на цей показник, швейцарці експортували у 3-4 рази більше, ніж росіяни", - продовжував Лорен Грехен.

Авторитетний вчений, якого запросили виступити у рамках сесійної панелі форуму під символічною назвою "Технології - перепустка у завтра. Змінись або помри", на пальцях пояснив присутнім росіянам та гостям форуму різницю між винаходом та інновацією. Якщо винахід - це лише технічне рішення, то інновація - це набагато більше, це спроможність зробити продукт або процес комерційно вигідним. "Усі ваші керманичі, від царя і до сучасних вождів, вважали і вважають, що відповідь на модернізацію полягає у технології. Але це не так. Відповідь полягає не у технології, а у соціоекономічному середовищі, яке сприяє розвитку технологій та їхній комерціалізації", - вважає американський професор.

За його словами, вчені МІТ чудово знають, що ключ до успіху полягає в культурі, способі життя суспільства. Професора запитав росіян: "Що це за елементи культури, які дозволяють ідеям розвиватися і успішно вливатися в успішні комерційні підприємства?". І сам відповів: "Йдеться про демократичну форму правління, вільний ринок, де інвесторам потрібні нові технології, де присутній захист інтелектуальної власності, контроль над корупцією та злочинністю, правова система, де обвинувачений має шанс бути виправданим".

"Ця культура припускає критичні висловлювання, допускає незалежність, у ній можна зазнати невдачі, щоб ще раз спробувати", - сіяв зерна істини професор.

“Не буває молока без корови", - резюмував він. Чи здатні були б росіяни зробити висновки з того, що сказав американський професор? Вони б, може, і зробили, але ж хто їм, як кажуть, дасть? У Путіна і його оточення подібні плани не можуть бути закладені в принципі. Та й славнозвісні 86% взагалі не розуміють, про що йдеться. Ну і слава Богу! Тим паче, що й на виставці озброєнь Eurosatory 2016 ці слова знайшли очевидне підтвердження.

Роман Сущенко, Париж

Фото: Роман Сущенко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-