«Закон Ярової» хочуть реалізувати за рахунок пенсійних накопичень росіян – ЗМІ

Мінпромторг РФ запропонував доручити реалізацію "закону Ярової" структурі держкорпорації "Ростех", яка готова організувати зберігання телефонних розмов і листування росіян за кошти Пенсійного фонду Росії.

Про це повідомляє газета "Ведомости", ознайомившись з листом гендиректора «Ростеху» Володимира Артякова міністру промисловості і торгівлі Денису Мантурову.

"Виконання закону про зберігання телефонних розмов і листування росіян за «пакетом Ярової» варто довірити Національному центру інформатизації (НЦІ) - одній із структур держкорпорації «Ростех». Оскільки споживачами послуг оператора будуть «великі платоспроможні компанії», ці інструменти могли б стати "надійним і вигідним вкладенням коштів Пенсійного фонду Російської Федерації (ПФР)", - йдеться в повідомленні.

Експерти вважають, що «Ростех» має на увазі кошти не самого ПФР, а пенсійних накопичень.

Відповідну пропозицію міністерство, за словами його співробітника, вже направило президенту РФ Володимиру Путіну.

Як відомо, раніше Путін доручив розробити варіанти виконання цього закону, який у антитерористичних цілях зобов'яже операторів зв'язку до півроку зберігати весь трафік клієнтів - дзвінки, листи, файли, розмови, а протягом трьох років - дані про ці факти передачі інформації.

Самі оператори заявили, що система зберігання трафіку коштуватиме їм дуже дорого - 2,2 трлн руб., і тоді структура "Ростеху" - Національний центр інформатизації (НЦІ) - запропонувала створити єдиний центр зберігання і обробки даних.

У Мінпромторгу вважають, що призначення НЦІ єдиним оператором системи обробки даних дозволить операторам обійтися без витрат на технічну розробку, і вони просто платитимуть оператору за обслуговування єдиної системи.

За даними "Ведомостей", "Ростех" вже підрахував, що це коштуватиме великим операторам 95–105 млрд рублів за п'ять років(по 3–4 млрд рублів на рік).