Туреччина "розморозила" угоду про нормалізацію відносин із Ізраїлем

Парламент Туреччини схвалив угоду про нормалізацію відносин із Ізраїлем.

Розгляд цього документа заморозили після спроби державного перевороту 15 липня, повідомляє ВВС.

"Згідно з умовами угоди, Ізраїль повинен виплатити близько 20 млн доларів у якості компенсації за смерть десятьох турецьких активістів, які загинули в 2010 році під час рейду ізраїльських військових на "Флотилію свободи", яка прямувала до сектору Газа з гуманітарною допомогою. Анкара, в свою чергу, зобов'язується відмовитися від кримінального переслідування ізраїльтян, які стали учасниками того інциденту", - зазначається у повідомленні.

Туреччина та Ізраїль підписали угоду про нормалізацію відносин наприкінці липня. Кабінет міністрів Ізраїлю вже схвалив цей документ.

Спочатку Туреччина вимагала зняття блокади з сектору Газа, проте підсумковий варіант угоди цього не передбачає. Разом із тим, документ дасть Туреччині право надавати гуманітарну допомогу сектору Газа і будувати там  об'єкти цивільного призначення.

Після схвалення угоди парламентом Туреччини Анкара та Ізраїль, як очікується, призначать нових послів, щоб повністю відновити дипломатичні відносини, які  постраждали через інцидент з "Флотилією свободи" в 2010 році.