США не мають претензій до Ірану щодо виконання ним ядерної угоди

Офіційний Вашингтон підтвердив, що не має доказів порушення Тегераном іранської ядерної угоди.

Про це заявив у п'ятницю під час брифінгу в Державному департаменті США речник відомства Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

"У нас немає жодної інформації, яка вказувала би на те, що Іран виготовляє матеріали в порушення Спільного комплексного плану дій (Іранська ядерна угода – ред.)", - зазначив Кірбі, коментуючи останні політичні заяви, що випробування Тегераном балістичних ракет, здатних нести ядерну зброю, є порушенням досягнутих раніше міжнародних домовленостей.

При цьому речник Держдепартаменту підкреслив, що МАГАТЕ, яке за угодою має здійснювати контроль, доповідає, що Іран продовжує виконувати свої зобов'язання за угодою, пов'язані з ядерним виробництвом.

Нагадаємо, спільний комплексний план дій був підписаний у липні 2015 року у форматі Р5+1 (п'ять постійних членів РБ ООН плюс Німеччина) і Тегераном у якості домовленостей щодо виробництва в Ірані мирного атому. Документ передбачає позбавлення Іраном можливостей створення ядерної зброї під контролем МАГАТЕ в обмін на послаблення міжнародних санкцій, пов'язаних з його ядерною програмою.