Третина німців виступає за обов'язкову військову повинність

Опитування

Понад третина громадян ФРН підтримують ідею повернення обов'язкової військової служби.

Про це свідчать результати опитування інституту громадської думки YouGov, які оприлюднило у середу німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"У світлі зростаючих загроз кожен третій німець виступає за повернення системи 5-річної обов'язкової служби в армії", - йдеться у повідомленні.

За таку ідею висловилися 36% опитаних. Водночас 49% респондентів не підтримують її. Опитування охопило понад 2050 осіб.

Характерно, що у західних федеральних землях відсоток прихильників обов'язкового призову в армію вище, ніж у східних. Загальну військову повинність підтримують більше представники старшого покоління, ніж молодь.

"На фоні зростання конфліктів по всьому світу, у тому числі і на європейському континенті, німці відчувають і готові взяти на себе все більшу відповідальність за їхнє врегулювання", - роблять висновки експерти.

Нагадаємо: загальний військовий обов'язок був скасований у Німеччині з 1 червня 2011 року після 55 років дії. Політики угледіли тоді відсутність подібної необхідності на фоні стабільності в Європі.

Проте зараз ситуація змінилася. Командувач збройними силами США в Європі, генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес, наприклад, заявив днями, що НАТО не зможе захистити країни Балтії у разі нападу Росії.