Навчання НАТО: Росія повернулася спиною до Анаконди

Польща запрошувала Росію бути спостерігачем на навчаннях НАТО Anakonda-2016, однак та відмовилася.

Про це заявив у Варшаві керівник навчань з питань коаліційних сил, командувач сухопутних військ США в Європі генерал Бен Ходжес, інформує кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Польща запросила Росію як спостерігача, але Росія, на жаль, відмовилася від запрошення. Сподіваюся, що вони змінять думку, і ми їх тут будемо раді бачити", - заявив Ходжес.

Торкаючись питання відносин НАТО-Росія і можливої реакції Москви на сценарій навчання Anakonda-2016, який передбачає відповідь на гібридні загрози, Ходжес підкреслив: "Альянс хотів би, щоб Росія знову стала частиною міжнародної спільноти, що вимагає прозорості дій з її боку".

Він зауважив, що Росія усе ще утримує 7 тис. своїх військовослужбовців в Абхазії і Південній Осетії, окуповує Крим і має свої підрозділи на сході України.

У Росії вже відреагували на початок у Польщі навчань Anakonda-2016, наголосивши, що їх проведення не сприяє "атмосфері довіри" на континенті.

"Маневри, в основі сценарію яких лежить однозначне вказання на відому сторону (Росію – ред.), звичайно, не сприяють атмосфері довіри і безпеки на континенті", - наголосив речник президента РФ Дмитро Пєсков в коментарі російським ЗМІ.

Він додав, що у відносинах Росії і НАТО зараз спостерігається "дефіцит взаємної довіри".

Як повідомляв Укрінформ, масштабні навчання НАТО Anakonda-2016 триватимуть у Польщі з 7 по 17 червня. У них беруть участь 31 тис. військовослужбовців з 24 країн членів та партнерів НАТО, зокрема й з України. У навчанні найбільше задіяно військ з Польщі та США – відповідно 12 тис. та майже 10 тис. До навчань буде залучено 2,9 тис. одиниць військової техніки, близько 60 військових літаків, 12 кораблів союзників. Сценарій навчань передбачає протидію гібридним загрозам.