Туреччина проведе референдум щодо позбавлення депутатів імунітету

Законопроект про позбавлення депутатів Туреччини недоторканості отримав початкову підтримку парламенту, але не набрав достатньо голосів, щоб уникнути референдуму.

Про це повідомляє Reuters.

«Правляча в Туреччині Партія справедливості отримала початкову підтримку парламенту для конституційних змін, в результаті яких кримінальне переслідування може початися проти представників прокурдських сил та інших законодавців, але не змогла забезпечити достатньо сильну більшість голосів, щоб уникнути референдуму», - йдеться у повідомленні.

В ході таємного голосування 348 з 550 законодавців парламенту підтримали план позбавити парламентарів недоторканості від кримінального переслідування, що, як зазначають критики, спрямовано проти прокурдської опозиції та може розпалити ще більше конфлікт між курдськими бойовиками і державою.

Наступний етап голосування відбудеться у п'ятницю, 20 травня.

Для зміни конституції напряму, правлячій партії необхідно набрати 367 голосів або щонайменше 330 голосів, щоб винести цю законодавчу ініціативу на референдум.

Як раніше повідомляв Укрінформ, у Туреччині почалися голосування членів великих національних зборів про позбавлення імунітету для майже чверті народних обранців.