У Держдуму РФ внесено законопроект про використання праці ув'язнених

На розгляд Держдуми внесено законопроект, який передбачає відкриття філій колоній при великих будівництвах або підприємствах, що потребують робочої сили.

Про це повідомляє офіційний сайт Державної думи РФ.

«Законопроект дасть змогу з мінімальними затратами федерального бюджету розширити можливості використання праці засуджених-поселенців і засуджених до примусових робіт у різних галузях економіки як на власному виробництві кримінально-виконавчої системи (далі - КВС), так і на цивільних підприємствах, максимально задіяти трудові резерви КВС для заміни трудових мігрантів», - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Автори документу пропонують доповнити Кримінально-виконавчий кодекс статтею, в якій йдеться, що «з метою залучення засуджених до праці можуть створюватися ізольовані ділянки, що функціонують як колонія-поселення, за межами виправної колонії, але в межах суб'єкта Російської Федерації, на території якого розташована виправна колонія». Законопроект, який вносить зазначені поправки в Кримінально-виконавчий кодекс, підготовлений Державною радою республіки Комі.

У березні 2016 року повідомлялося, що законопроект, який дає змогу працевлаштувати ув'язнених на підприємства, розташовані далеко від виправних установ, готує заступник голови комітету Держдуми з безпеки Олександр Хінштейн. Там йшлося і про будівництво об'єктів та інфраструктури до ЧС-2018. Проте зараз у переліку документів, що знаходяться на розгляді Держдуми, законопроекту Хінштейна про працевлаштування ув'язнених за межами колоній немає.

Праця ув'язнених активно використовувалася в СРСР у 1930-1950 роки. Ув'язнені брали участь у будівництві практично всіх великих промислових і транспортних об'єктів, побудованих у той період часу.

Фото: kommersant.ru