Іран готовий замінити Росію на турецькому енергоринку

Іран готовий стати гарантом енергетичної безпеки Туреччини і повністю задовольнити її потреби в енергоносіях, заявив президент Ірану Хасан Рухані в ході візиту до Туреччини.

Про це, як повідомляє Прайм, він заявив на спільній прес-конференції зі своїм турецьким колегою Тайіпом Ердоганом.

"В енергетичній сфері ми домовилися з турецькою стороною про те, що Іран може стати гарантом енергетичної безпеки Туреччини і повністю задовольнити її потреби в газі та нафті, ми можемо тут успішно співпрацювати... Сьогодні санкції (проти Ірану. - ред.) зняті, і ми готові до розвитку співпраці між двома країнами у різних галузях в нових умовах. Ми повинні спростити порядок роботи для наших бізнесменів, розвивати співпрацю в банківській і біржовій сферах, ми домовилися про відкриття нових філій банків в наших країнах", - заявив Рухані.

Він додав, що лідери двох країн також домовилися про розвиток співробітництва у туристичній і транспортній сферах.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу і президент Ірану Хасан Рухані домовилися про поглиблення економічної співпраці, зокрема у сфері банківських послуг. Раніше Іран звернувся до США і ЄС з проханням про сприяння в доступі до міжнародної фінансової системи, але Білий дім відповів, що «ядерна угода» не передбачала надання Ірану такого доступу.