"Вишеградська група" виступає проти зміни системи розподілу біженців

Країни “Вишеградської групи” виступають проти зміни системи розподілу біженців.

Про це під час прес-конференції у Варшаві після завершення міжурядових консультацій заявили глави урядів Польщі і Чехії Беата Шидло і Богуслав Соботка, повідомляє власний  кореспондент Укрінформу.

“Позиція “Вишеградської групи”  залишається незмінною: хочемо розв’язати цю проблему, хочемо бути ініціаторами позитивної політики у вирішенні міграційної кризи в Європі. Але ми чітко говоримо: ми не погодимося на те, щоб змінювати систему розподілу (біженців – ред.)”,- заявила Шидло.

На переконання глави польського уряду, пропозиція Єврокомісії щодо виходу з міграційної кризи є “дуже поганою”.

“Пропозиція Єврокомісії не лише не вирішить проблему, а й поглибить її. Тому ми говоримо чітко і виразно: гуманітарна допомога, вирішення проблеми за межами ЄС, співпраця у питанні прикордонної й інших служб, пошук рішень, які ефективно вирішуватимуть проблему там, де вона з’являється, а не пошук рішень, які перекидатимуть відповідальність на країни, які не винні у всьому тому, що зараз відбувається в Європі”,- наголосила Шидло.

У свою чергу Соботка зазначив, що “Вишеградська група” повинна активно працювати над тим, щоб ЄС продовжував зусилля щодо охорони зовнішніх кордонів ЄС, реалізації угоди з Туреччиною і підтримки Західних Балкан.

Він наголосив, що країни “четвірки” виступають проти постійної системи розподілу біженців на підставі квот між країнами, яку пропонує Євокомісія.