До розкрадання мільярда в Молдові причетний мер-бізнесмен - експерти Kroll

Національний банк Молдови отримав першу частину звіту американської компанії Kroll, яка була найнята для розслідування справи про розкрадання з банківської системи країни більше мільярда доларів, що призвело згодом до краху трьох найбільших молдавських банків – Ощадбанку, банку Соціального і Unibank.

Відповідно до представленого звіту, одним з головних фігурантів банківських махінацій експерти Kroll називають ім'я колишнього голови наглядової ради Сбербанка, нинішнього мера молдавського міста Оргеєв, бізнесмена Ілана Шора, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Як повідомили в прес-службі Національного банку Молдови, на першому етапі розслідування справи про розкрадання банківських експерти компанії Kroll наводять докази причетності Ілана Шора і компаній, що йому належали, до банківських махінацій. На нинішньому етапі доведено факт відмивання з трьох проблемних банків суми в 350 мільйонів доларів. Гроші відмивалися шляхом підписання фіктивних контрактів на надання кредитів, які потім безслідно зникали.

Аналітики Kroll не виключають причетності до розкрадання банківського мільярда і інших високопосадовців, проте їхні імена поки не повідомляються.

Експертам вдалося також знайти докази того, що для відмивання грошей з банківської системи Молдови використовувалися банківські установи на території Росії, Латвії, Естонії, Кіпру та інших держав.

В Національному банку Молдови відзначили, що на другому етапі розслідування експерти Kroll займуться безпосередньо пошуком викрадених коштів і повернення їх у Молдову.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура Молдови наразі проводить розслідування у справі про розкрадання банківського мільярда. Порушено близько 30 кримінальних справ. Слідчі не виключають, що до розкрадання банківських коштів причетний і колишній прем'єр-міністр Молдови Влад Філат, заарештований у жовтні 2015 року за корупцію та отримання вигоди зі впливу. Філат був заарештований за отримання від Ілана Шора хабара в розмірі 250 мільйонів доларів.

У цій справі до п'яти років тюремного ув'язнення засуджено «весільного батька» Влада Філата, колишнього керівника фірми «Каравіта» Йона Руссу та його сина Володимира.