В ООН попередили про зростання кількості жертв у разі ескалації у Газі

В Управлінні ООН з координації гуманітарних питань (УКГВ) попередили, що вторгнення Ізраїлю до міста Рафах на півдні сектора Гази поставить під загрозу життя сотень тисяч жителів та стане серйозним ударом по операціях з надання допомоги в усьому анклаві.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«Це може призвести до масових вбивств мирних жителів і завдати неймовірного удару по гуманітарній операції у всьому секторі», - сказав представник УКГВ Єнс Лаєрке на пресбрифінгу в Женеві у п’ятницю.

Представник Всесвітньої організації охорони здоров’я заявив на тому ж брифінгу, що для Рафаху був підготовлений план дій у надзвичайних ситуаціях, який включає новий польовий госпіталь. Водночас він наголосив, що цього буде недостатньо, щоб запобігти значному збільшенню кількості загиблих.

Зазначається, що Рафах як прикордонне місто є найважливішим пунктом доставки гумдопомоги. Десятки гуманітарних організацій зберігають там продукти харчування, воду, медичне та санітарно-гігієнічне приладдя для цивільного населення всього анклаву.

Ізраїль неодноразово попереджав про операцію проти ХАМАСу у місті Рафах на півдні Гази, де скупчилося близько мільйона переміщених осіб, які втекли від ізраїльських бомбардувань, що послідували після атаки бойовиків ХАМАСу 7 жовтня.

Ізраїль також заявив, що працюватиме над забезпеченням безпечної евакуації мирного населення з Рафаху. Сполучені Штати давно заявляли, що не можуть підтримати напад на Рафах з боку свого союзника Ізраїлю, якщо немає комплексного плану захисту цивільних осіб.

Читайте також: Ізраїль увійде в Рафах «з угодою, або без неї» - Нетаньягу

Як повідомляв Укрінформ, видання Politico з посиланням на джерела писало, що Ізраїль поінформував гуманітарні організації та адміністрацію США про план евакуації цивільного населення з міста Рафах напередодні проведення там воєнної операції з ліквідації бойовиків ХАМАСу.

За даними військових Ізраїлю, вони розробили план переміщення людей з Рафаху в місто Аль-Мавасі на південному узбережжі Гази.