Інформацію про етапування Сенцова засекретили - адвокат

Припущення про місце перебування засудженого у Росії українського політв’язня кримчанина Олега Сенцова, якого етапували з СІЗО російського Челябінська, залишаються домислами без офіційних документів.

Таку інформацію можуть надати лише у федеральній службі виконання покарань Росії, проте ці дані вважаються секретними, заявив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе у коментарі Крим.Реалії.

«Інформація про етапування засекречена, щоб уникнути втечі з етапу чи інших неправомірних дій з боку третіх осіб, які можуть бути зацікавлені у звільненні, у здійсненні якихось протиправних дій. І адвокатам цю інформацію не дають», – пояснив адвокат.

Він уточнив, що за період етапування не контактував з Олегом і куди його направляють теж не знає.

«Правозахисники теж не мають цієї інформації, тому що внутрішньої документації щодо етапу конкретної людини вони знати не можуть – це домисли, здогади і припущення. Цю інформацію міг сказати Олег, якому сказали співробітники про те, куди він їде. Така інформація могла бути тільки з вуст Сенцова, але не з документів. Тільки коли будуть документи або який-небудь співробітник федеральної служби виконання покарань виступить і офіційно дасть реліз про те, куди він може бути доставлений і куди він має приїхати, можна говорити напевно. А поки це припущення», – сказав Дінзе.

Він також висловив сумніви, що українській стороні, консульству чи іншому державному представництву, нададуть цю закриту інформацію.

Нагадаємо: російські правозахисники Наталя та Микола Щур повідомили в ефірі «Громадського радіо» 20 березня, що місце перебування політв'язня Олега Сенцова, якого мають етапувати до Якутії, невідоме. На їхню думку, таку інформацію може отримати тільки українське консульство.