Франція дає більше влади поліції і судам

Уряд Франції має намір включити до положень Кримінального кодексу додаткові надзвичайні заходи, які посилять повноваження префектів, поліції та прокуратури поза рамками надзвичайного стану.

Урядовці направили відповідний законопроект до Державної ради, яка ухвалить рішення щодо правомочності та доцільності нововведення, пише впливове видання Le Monde, посилаючись на свої джерела серед чиновників.

«Нові положення спрямовані на зміцнення сталих інструментів та ресурсів, які виділяються адміністративним та судовим органам поза межами тимчасової правової бази, яка реалізується у межах уведеного надзвичайного стану», - пише ЗМІ.

Згідно з даними видання, серед ключових пропозицій пропонується проведення нічних обшуків та рейдів, рішення про які можуть ухвалювати префекти (для порівняння, у даний час подібні дії можливо здійснювати лише в межах кримінальних розслідувань). Слідчі дії також можуть здійснюватися у житлових приміщеннях у випадках попереднього розслідування у справах про тероризм. Крім того, будуть змінені правила застосування службової зброї представниками поліції та жандармами. «Права на її застосування не обмежуватимуться лише самообороною, а будуть поширені на службову доцільність», - пише видання.

Новий законопроект у разі ухвалення розширить та посилить повноваження поліції, префектів та судових органів. Очікується, що Державна рада ухвалить відповідне рішення наприкінці січня.